BiH
0

Fond PIO RS zbog lažne dokumentacije uskratio pravo na penziju za 237 korisnika

Anadolija
Fond penziono invalidskog osiguranje (PIO) Republike Srpske u okviru akcije "Stop prevarama, do penzije pošteno" utvrdio je  prestanak prava za 237 korisnika penzije, a na dalje procesuiranje Ministarstvu unutrašnjih poslova proslijeđeno je više od 200 lica.

Jedan od najdrastičnijih primjera zloupotrebe od strane korisnika penzija, saopšteno je iz Fonda PIO, je slučaj lica s inicijalima Đ. S. iz Banja Luke.

"On je još 1997. godine kod Fonda PIO Republike Srpske ostvario pravo na invalidsku penziju, da bi nakon toga zasnovao radni odnos u Austriji, koji sa urednom prijavom traje duže od 11 godina. Vjerodostojan dokaz o novoj prijavi ovog korisnika na osiguranje priložen je od inostranog nosioca osiguranja, a Đ.Z. se dva puta oglušio na poziv Fonda PIO da pristupi vanrednoj kontroli i ocjeni radne sposobnosti iako je uredno potvrdio prijem poziva. Fond PIO je donio rješenje o obustavi isplate penzije od marta 2002. a za sporni period od 11 godina i sedam mjeseci potražuje i povrat isplaćenih sredstava od 43.000 KM“, navodi se u saopštenju iz ove institucije.

Iz Fonda dodaju da osim povrata sredstava za Đ.S. slijedi i krivični postupak.

Tokom posljednje tri godine koliko traje akcija  "Stop prevarama do penzije pošteno", navode iz Fonda PIO, utvrđeni su različiti oblici prevara u cilju nezakonitog ostvarivanja prava bilo na ličnu ili porodičnu penziju.

Građani su, pojašnjavaju, spremni na sve, od dostavljanja lažnih uvjerenja o učešću u Vojsci RS tokom minulog rata, krivotvorenja vjenčanih listova ili uvjerenje o redovnom studiju radi ostvarivanja prava  na ličnu, odnosno porodičnu penziju.

U Fondu PIO pojačane su i kontrole korisnika koji imaju prebivalište van BiH, a u toj su državi ostvarili pravo na penziju. Takva lica dužna su svake godine dostaviti potvrdu o životu, a zbog neispunjavanja te obaveze u posljednje tri godine ostvarena je ušteda veća od 20 miliona KM

Za 10 mjeseci ove godine Fond je obustavio 25.351 penzija, a u sistem isplate vraćeno je 2.372 ili tek svaki deseti korisnik. U 2013. godini od 23.784 pojedinačne obustave penzija u isplatu je vraćen je  svaki šesti isključeni korisnika.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS  u izjavi za Anadoliju kazao je da je uvjeren da i dalje postoji veliki broj lica koja na osnovu lažnih podataka primaju lične ili porodične penzije.

"Mi na stalno upozoravamo Fond PIO na taj problem i podstičemo ih da vrše češće kontrole korisnika“ kazao je Rakulj.

Dodao je da „nažalost siromaštvo često ljude tjera da čine takve stvari“.

"Mi imamo primjere djece koja su neosnovano nastavila primati penziju nakon smrti roditelja, ljude koji nisu bili učesnici rata ali zbog godina ne mogu naći drugi posao. To naravno nije opravdanje, ali kada vlast ne brine o njima onda ljudi posežu za svim kako bi se prehranili“, podvukao je Rakulj.

Prema podacima Fonda PIO za 2014. godinu u RS pravo na penziju ostvaruje 248 hiljada korisnika, i oni su nadmašili broj radnika u ovom bosanskohercegovačkom  entitetu. Samo osam posto korisnika penziju je ostvarilo na osnovu punog radnog staža.