BiH
504

Fojničkim lovcima koji su ustrijelili risa prijeti do godinu dana zatvora

Piše: N. J.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Lovcima koji su ustrijelili risa, koji je zaštićena vrsta u cijeloj Evropi, na području Fojnice prijeti do godinu dana zatvora, potvrdio je za portal Klix.ba glasnogovornik MUP-a Srednjobosanskog kantona Rusmir Prohan.

Prohan je za naš portal potvrdio da je policiji jučer oko 17 sati prijavljeno da je ris ubijen na području Fojnice, nakon čega su policajci u svojstvu svjedoka saslušali predsjednika lovačkog društva Divokoza, koje pokriva to područje.

"Slučaj nam je prijavila osoba koja je to vidjela na Facebooku. Odmah smo preduzeli potrebne radnje i saslušali predsjednika društva Divokoza, a tokom današnjeg dana ćemo doći i do četvorice lovaca koje se sumnjiči za ovo djelo, te i od njih uzeti izjave", rekao je Prohan.

On je naveo kako je zakon u ovakvim slučajevima propisao novčanu i kaznu do jedne godine zatvora.

"U ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela i zakon je to jasno definisao. Mi ćemo izvršiti provjere i utvrditi sve okolnosti pod kojima se slučaj desio. Ako se utvrdi odgovornost lovaca, oni mogu biti dobiti do godinu dana zatvora", zaključio je Prohan.

Podsjetimo, na društvenim mrežama je objavljena informacija da su lovci lovačke sekcije Prokos na području Fojnice, ispod planine Vrtača, ustrijelili risa, čime su prekršili Zakon o lovstvu FBiH, jer se ta životinja nalazi na Crvenoj listi zaštićenih životinja.

Kako je objavljeno na društvenim mrežama, riječ je o lovcima Naimu Burekoviću, Fikretu Softiću, Hamdiji Zahiroviću i Edinu Pugonji, čija je fotografija sa ubijenom životinjom objavljena na Facebooku.