BiH
0

Foča: Zvanično otvorena novoizgrađena stambeno - poslovna zgrada

Sarajevo-x.com
Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović i američki ambasador u BiH Patric S.Moon. jučer su zvanično otvorili novoizgrađenu stambeno – poslovnu zgradu u okviru projekta Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje socijalnog stanovanja.

Projekt ukupne vrijednosti 800.000 dolara finansirao je Odjel Sjedinjenih Američkih Država za populaciju, izbjeglice i migracije (BPRM) uz učešće ministarstva za izbjegla i raseljena lica oba entiteta, te uz podršku Opštine Foča, dok je implementator projekta bila američka humanitarna organizacija CRS.

  Na ovaj način svoje stambeno pitanje u naselju Gornje Polje trajno će riješiti 11 porodica iz kategorije povratnika i raseljenih lica koja su stanovali u kolektivnim centrima, dok će tri stana biti dodijeljena kadrovima u ovoj lokanoj zajednici.  

  “Veoma smo ponosni na ovaj projekt i jako smo sretni što sa svojim partnerima danas označavamo njegov završetak. Najbitnije je da  je to novi početak za ove porodice, ali i za cijelu zajednicu. Mi radimo na povratku u cijeloj BiH i znamo da mnogo porodica čeka ovakav trenutak”, rekao je ambasador Moon. 

  Federalna vlada u ovom projektu učestvovala je sa 90.000 KM, a federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović ocijenio je da je riječ o značajnom projektu. 

  „Odajemo priznanje Vladi SAD-a koja na ovakav način pristupa rješavanju problema izbjeglih i raseljenih osoba i drago mi je da se to danas dešava u Foči. Pokazalo se da se objedinjavanjem finansijskih sredstava mogu riješavati i ovakvi zahtjevni projekti, a na ovaj način mi ćemo rješavati pitanje povratka u Mostar i Prijedor”, kazao je ministar Osmanović. 

  Korisnicima stanova koji će plaćati najamninu u iznosu od 1 KM po jednom kvadratnom metru, bit će ponuđeni i drugi vidovi pomoći za kojom iskažu potrebu,  dok će sve porodice dobiti pomoć u hrani i ogrijevu.  
  Svečanom otvaranju novoizgrađene – stambene poslovne zgrade prisustvovala je i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić.