BiH
0

FMUP traži hitno donošenje zakona o sprečavanju nasilja na sportskim takmičenjima

NINA
Zbog čestih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem opsegu na sportskim i drugim manifestacijama Uprava policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova apelira na sve relevantne instance da se što prije donese zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i takmičenjima.

Naime, kako kažu iz FMUP-a, u posljednjih nekoliko godina primjetno je povećanje izgreda na stadionima i u dvoranama, što u konačnici rezultira velikim brojem ozlijeđenih osoba, devastiranih objekata i narušavanja ukupnog stanja sigurnosti.

Ocjenjuju da nedonošenje adekvatnog zakonskog propisa o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim natjecanjima uveliko otežava rad policije prilikom osiguranja takvih manifestacija i ugrožava ukupnu organizaciju sportskih natjecanja.

Ističu da je policija u FBiH, u situaciji kakvu trenutačno imamo, prisiljena i na aktivnosti koje nisu u isključivoj nadležnosti policije, te dolazi do povećanja represivnih mjera i uvođenja mnogih ograničenja koja nisu karakteristična za sportska takmičenja.

Podsjećaju da je Uprava policije FMUP-a još prošle godine izradila radni materijal kao Nacrt zakona o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i takmičenjima, u kojem su tačno definirani poslovi i zadaci svih koji sudjeluju u organiziranju sportskih manifestacija, načinu postupanja u posebnim prilikama te niz drugih radnji koje treba poduzeti kako bi izgredi bili onemogućeni.

Međutim, naglašavaju iz FMUP-a, ovaj radni materijal koji je trebao biti inicijativa za donošenje tog zakona, do danas nije rezultirao donošenjem istog.