BiH
3

Florence Hartmann na premijeri dokumentarca "Heroji u bijelom"

FENA
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Novinarka, bivša glasnogovornica Haškog suda i počasna građanka Sarajeva Florence Hartmann bit će specijalna gošća na premijeri dokumentarnog filma "Heroji u bijelom" autorica Esme Velagić i Sanele Kapetanović koja će biti održana danas u Domu mladih u Sarajevu.

Film je snimljen u produkciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti BiH "Haber" iz Sarajeva kojeg predvode producenti Omer Edo Hadrović i Nedžad Ajnadžić.

Kroz autentične dokumente i izjave svjedoka on obrađuje potresne priče iz cijele BiH tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine i govori o herojskom učešću doktora, ljekara i drugog medicinskog osoblja u odbrani od agresije kada su se i najosjetljivije hirurške operacije izvodile bez anestezije i s običnim pilama.

U filmu govore 22 doktora iz cijele BiH. Neki od njih su Srećko Đikić, Goran Akšamija, Ilijaz Pilav, Beno Kulovac, Jasminka Dželilović, Enisa Mulalić, Ismet Gavrankapetanović, Mirsad Selimović i Aida Lolić.

Udruženje "Haber" do sada je snimilo nekoliko dokumentarnih filmova među kojima su "Vanzemaljci iznad Sarajeva", "Krvavi ples po šeheru", "Daleko je Tuzla", "Dobrovoljačka 2. i 3. maj", "Ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva" i "Prvi korpus Armije RBiH".

Kako je najavljeno iz Udruženja naredni projekat bit će snimanje dokumentarnog filma "Sarajevotaxi".