Vijeće za štampu u BiH
0

Fizički napad na novinare je napad na građane

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vijeće za štampu u BiH i Udruženja izdavača dnevnih novina i magazina u BiH "Presa" apelirali su danas na institucije vlasti u BiH i sve nadležne institucije u našoj zemlji da konačno počnu ozbiljno reagirati i kažnjavati počinioce fizičkih napada na novinare.

Ovo Vijeće i "Presa" najoštrije su osudili fizičke napade na novinara i ekipu emisije "60 minuta" FTV-a u Trebinju i Ljubinju.

U današnjem saopćenju Vijeća i "Presa"se ocjenjuje da fizički napadi na medijske ekipe i sve učestalije sprječavanje novinara da obavljaju svoj odgovorni posao izvještavanja građana o događajima, predstavljaju napad na slobodu građana i direktno ugrožavanje prava građana BiH na istinitu i pravovremenu informaciju.

Ističe se da ne treba podsjećati kako su mediji i medijske organizacije u proteklih godinu dana nebrojeno puta reagirali i ukazivali na neophodnost ozbiljnog reagiranja nadležnih institucija u kažnjavanju počinioca napada na novinare.

Zaključuje se da njihova neaktivnost ili nedovoljno ozbiljan pristup tom sve očitijem problemu rezultira sve učestalijim napadima i otvorenom sprječavanju medija u izvještavanju.

  • Zatvaranje očiju i okretanje glave od gotovo svakodnevnog ugrožavanja života novinara u toku obavljanja svoga posla i sprječavanje slobodnog protoka informacija imat će velike posljedice ne samo po slobodu istraživačkog novinarstva u BiH, već po slobodu svih građana ove zemlje, bez obzira u kojem entitetu žive, ističe se u saopćenju.

Smatra se da oni koji žele medijsku blokadu ujedno žele imati i kontrolu nad informacijom, a time i manipulaciju nad javnošću.

Vijeće i "Presa" stoga apeliraju na MUPRS-a i EUPM u BiH da čim prije najoštrije reagiraju i poduzmu sve mjere za počinioce fizičkih napada na ekipu FTV, koja ih je planirano i s namjerom ugrožavanja njihovih života spriječila u obavljanju zadatka i informiranja javnosti.