BiH
0

Fitzgerald: NATO podržava ciljeve BiH

FENA
Komandant američkih pomorskih snaga u Evropi i komandant Zajedničke komande NATO snaga u Napulju admiral Mark Fitzgerald danas je u Sarajevu kazao da će NATO savez i dalje podržavati ciljeve Bosne i Hercegovine na njenom putu prema evroatlantskim integracijama.

U pratnji komandanta NATO štaba u Sarajevu generala Richarda Wigthmana, admiral Fitzgerald je razgovarao s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Sifetom Podžićem te njihovim saradnicima.

Prema Fitzgeraldovim riječima, sugovornici su se fokusirali na rezultate postignute u procesu reforme odbrane u BiH u 2007. godini i zadacima u 2008.

Čestitao je Bosni i Hercegovini za rezultate u tom segmentu iz prošle godine i naglasio da predstoji još puno posla na obuci i opremanju vojnih snaga, za šta je potreban adekvatan budžet. Pitanje na kojem također treba istrajno raditi u ovoj godini je vlasništvo nad vojnom imovinom, izjavio je ovaj visoki zvaničnik NATO-a.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić podsjetio je nakon sastanka da njegov gost, osim što obavlja funkciju komandanta Zajedničke komande NATO-a u Napulju i komandanta američkih pomorskih snaga u Evropi, izvrsno poznaje prilike u BiH i regionu i dokazani je prijatelj naše zemlje.

Direktno je zadužen za praćenje reformskih aktivnosti u BiH u domenu odbrane i kretanja zemlje prema NATO savezu, kazao je Cikotić.