BiH
0

Fitzgerald: BiH je ključ sigurnosti na Balkanu

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu komandanta Komande NATO-a u Napulju admirala Marka Fitzgeralda sa saradnicima. Admiral Fitzgerald je rekao da je impresioniran progresom koji je BiH ostvarila u okviru "Partnerstva za mir“.

Špirić je naglasio da je veoma važno obezbijediti stalni proces kretanja ka EU i NATO-u. Izrazio je zadovoljstvo što je NATO odobrio Individualni akcioni plan partnerstva sa BiH.

"To shvatamo kao dodatni podstrek za preduzimanje daljih aktivnosti u procesu reforme odbrane“, rekao je Špirić.

Predsjedavajući Špirić je izrazio zadovoljstvo zbog ocjene NATO-a da je BiH prva nova članica "Partnerstva za mir“ koja je dostigla novu fazu angažmana prema NATO-u.

Ocijenio je da je reforma odbrane jedna od najvažnijih i najbolje provedenih reformi u BiH. Predsjedavajući Špirić je zahvalio Štabu NATO-a u Sarajevu na podršci, koju je pružio u tom procesu, i izrazio nadu da će taj vid saradnje biti nastavljen.

Admiral Fitzgerald je rekao da je impresioniran progresom koji je BiH ostvarila u okviru "Partnerstva za mir“. Naglasio je opredijeljenost Alijanse da nastavi saradnju sa BiH u svim bezbjednosnim domenima. Admiral Fitzgerald je ocijenio da je "Bosna i Hercegovina ključ sigurnosti na Balkanu“.

Visoki zvaničnik NATO-a se interesovao i o pitanjima vojne imovine i budžetskih izdvajanja potrebnih za reformu odbrane. Predsjedavajući Špirić je izrazio spremnost da se nastavi raditi na provođenju Sporazuma o principima regulisanja pitanja vojne imovine, koji je potpisao sa entitetskim premijerima 12. jula 2007. godine, uz napomenu da pojedini komentari, kojima se najavljuje povlačenje iz tog sporazuma, nisu u interesu evro-atlantskog puta BiH.

Admiral Fitzgerald je posebno pohvalio Jedinicu Oružanih snaga BiH koja u Iraku uništava neeksplodirana ubojna sredstva.

Predsjedavajući Špirić je naglasio da je cilj BiH da ima male, profesionalne i dobro obučene vojne jedinice. On je informisao admirala Fitzgeralda da je Vijeće ministara u septembru 2007. godine formirao NATO koordinacijski tim, koji je zadužen da koordinira sve međuresorne aktivnosti u vezi sa realizacijom obaveza BiH, koje proizilaze iz učešća BiH u programu NATO-a "Partnerstvo za mir“, kao i u vezi sa prijemom u punopravno članstvo u NATO.

Sastanku su prisustvovali i ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i komandant NATO štaba u Sarajevu general Richard Vightman.