Kanton Sarajevo
1

Firme odgađaju stanogradnju, prodaja stanova opala

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izgradnja novih stanova u Sarajevu je znatno smanjena, a većina građevinskih firmi je radove planirane u ovoj godini "prebacila" za narednu, što je uslovljeno smanjenom potražnjom, koja je opet posljedica ekonomske krize.

Prosječna cijena metra kvadratnog je 1.700 KM za stanove kavdrature od 30 do 50 metara, dok je kod stanova veće površine (trosobni i četverosobni) cijena nešto niža.

Kantonalni stambeni fond Sarajevo u ovoj godini investira u izgradnju stanova u sarajevskom naselju Dobrinja u Općini Novi Grad, a cijena 1.750 KM po metru kvadratnom s PDV-om u slobodnoj prodaji.

Na ovom lokalitetu za kupce u kategoriji "po povoljnim uslovima" cijena stana po metru kvadratnom je 1.610 KM po sistemu "ključ u ruke".

Neposredno uz zoološki vrt "Pionirska dolina", u istoimenom stambeno-poslovnom kompleksu od početka godine prodato je 25 stanova, a potencijalnim kupcima na raspolaganju je još 15 stanova.

Stan u prizemlju može se kupiti po cijeni 1.700 KM bez PDV-a po metru kvadratnom, a stanovi na prvom spratu su od 2.000 do 2.100 KM po metru kvadratnom.

Izgradnja novih 70 stanova u ovom kompleksu prolongirana je za narednu godinu.

To nije slučaj samo na toj lokaciji u Sarajevu, jer većina firmi svoje građevinske planove, koje su trebali realizirati u ovoj godini odgađa za sljedeću godinu.

Iako privatne građevinske firme zbog reputacije ili nečeg drugog nerado govore o smanjenju radova, evidentan je zastoj stanogradnje.

U privatnim firmama koje se bave prodajom novoizgrađenih stanova kažu da je najveća potražnja za stanovima površine oko 45 metara kvadratnih. Te stanove najčešće kupuju mladi bračni parovi, koji uspijevaju kreditnim zaduženjem, sebi obezbjediti krov nad glavom.

Građevinske firme i agencije za nekretnine snalaze se na razne načine kako bi koliko toliko realizirali prodaju stanova. Jedan od načina su nešto niže cijene.

Prethodnih godina u Sarajevu i cijeloj BiH stanogradnja je bila u porastu. Najviše novih stanova završeno je u prvom kvartalu 2010. godine, ukupno 630, dok ih je u izgradnji bilo 4.856, dok je u prvom kvartalu 2009. godine završeno je 519 stanova, a u izgradnji ih je bilo 4.948.

Prema podacima državne Agencije za statistiku BiH u prvom kvartalu ove godine u Bosni i Hercegovini završena je izgradnja 229 novih stanova što je za 13,4 posto više nego u prvom kvartalu prošle godine.

Ukupna površina završenih stanova je 12.743 kvadratna metra, što je za 9,2 posto više nego u istom periodu lani kada je ta površina iznosila 11.670. U izgradnji je 4.336 stanova, što je za 22 posto više nego u prvom kvartalu 2011. godine.

Uprkos trendu rasta, kako navode ekonomski analitičari, gradnja novih stanova manja je nego u prethodnim godinama, posebno 2009. i 2010.