UIO BiH
0

Firme iz BiH oštetile Tursku za 14 miliona KM

SRNA
Uprava za indirektno oporezivanje (BiH istražuje poslovanje više firmi iz Sarajeva, Velike Kladuše, Mostara, Modriče, Doboja i sa područja distrikta Brčko, zbog sumnje da je izvozom gotovo 3.000 tona oraha u Tursku ovoj zemlji napravljena šteta od 14 miliona KM, pišu danas ''Nezavisne novine''.

Sagovornik iz UIO BiH rekao je da su u BiH uvezeni jeftini orasi iz Ukrajine, Moldavije i Rumunije, pa su potom neke firme fiktivno prikupljale otkupne blokove od seljaka u BiH na kojima je prikazivano da su orasi proizvedeni u BiH.

"Na osnovu toga mogao se dobiti obrazac EUR 1 kao dokaz o porijeklu robe iz BiH. Zbog ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, roba koja ima domaće porijeklo može biti uvezena u Tursku bez plaćanja uvoznih dažbina, a kad se radi o orasima, to su carina i prelevman koji u Turskoj po kilogramu oraha iznosi dva eura'', rekao je sagovornik lista.

Riječ je, dodao je on, o ukupno 12 firmi iz Sarajeva, Velike Kladuše, Mostara, Modriče, Doboja i sa područja distrikta Brčko koje su iz BiH izvozile orahe u Tursku.

"Ako se količina od 2 722 tone pomnoži sa dva evra po kilogramu, onda se vidi koliko je budžet Turske oštećen samo po osnovu neplaćanja prelevmana'', naveo je isti izvor ističući da na to treba dodati još i iznos carine koja iznosi 10 posto od cijene oraha.

Provjerama koje su izvršili službenici UIO otkriveno je da jedna od firmi koje su izvozile orahe u Tursku, SARAF DOO iz Sarajeva, čiji je vlasnik turski državljanin, više nije na adresi na kojoj je bila.

UIO BiH je utvrdila da određene količine oraha koje su u toku 2009. godine izvezene iz BiH u Tursku, nemaju domaće porijeklo, pa samim tim takvu robu nije mogao pratiti obrazac EUR 1.

U BiH su tokom 2009. godine uvezene 3 494 tone oraha vrijednosti 8,5 miliona KM, a najveće količine uvezene su iz Ukrajine i Rumunije, dok je u istom periodu iz BiH izvezeno 2 722 tone oraha, u vrijednosti od 9,8 miliona KM, od čega 99 odsto u Tursku.

Turska carina zatražila je od vlasti BiH da provjeri mogućnost carinske prevare zbog neuobičajeno velike količine oraha koji su iz BiH izvezeni u ovu državu protekle godine, jer im je sumnjivo da BiH ima kapacitete za proizvodnju tolike količine oraha.