Preuzimaju odgovornost
2

Firma Redex se izvinila zbog pašteta sa svinjetinom

Klix.ba
Otkriće da u pilećim paštetama koje su nabavljene za potrebe Javne ustanove "Djeca Sarajeva" ima svinjetine, uznemirilo je roditelje i rukovodstvo sarajevskih vrtića te bacilo sjenu na integritet dobavljača spornih pašteta, firme Redex iz Banovića.

Zbog nemilog događaja danas se oglasio i direktor Redexa Amir Lapandić izdavši saopćenje u kojem se nije ni pokušao opravdati niti prebaciti krivicu na nekog drugog, već jednostavno uputiti izvinjenje djeci, roditeljima i ustanovi u kojoj je pašteta distribuirana.

"Firma Redex Banovići i ja kao njen direktor svu odgovornost preuzimamo na sebe i spremni smo nadoknaditi svu eventualnu štetu koja je nastala. I ja sam, kao i ostali, šokiran i teško pogođen ovim događajem, pogotovo zbog toga što se firma Redex u 16 godina svog postojanja, iz ličnih ubjeđenja njenih osnivača, nikada nije bavila distribucijom i prodajom alkohola i proizvoda sa svinjetinom. Potičem iz izrazito vjerničke, hadžijske porodice, pa mi time sve ovo još teže pada, pogotovo što se dogodilo u ramazanu", stoji u saopćenju koje potpisuje Lapandić.

Navodi da je nemili događaj posljedica tehničkog problema s isporukom domaće pileće paštete koja je do sada bila u asortimanu firme.

"Kako bismo ispoštovali rokove iz Ugovora sa JU 'Djeca Sarajeva' zatražili smo od distributera, BaMi gruop Živinice, paštetu od 100 grama. Distributer nas je upoznao da imaju pileće paštete od 100 grama, nakon čega smo izvršili isporuku. U deklaraciji na bosanskom jeziku je pisalo da je riječ o pilećoj pašteti. Iskreno, nismo dalje provjeravali njen sastav, vjerujući da je ono što je napisano u deklaraciji tačno. Ispostavilo se, međutim, da je pašteta proizvođača Srem Šid bila namijenjena za rusko tržište i da u deklaraciju na ruskom jeziku piše da u njoj ima i svinjetine. Sve to je otkriveno kada je pašteta već bila distribuirana u JU 'Djeca Sarajeva'.

Još jednom ponavljam da se najiskenije izvinjavam svima i da preuzimam svu odgovornost na sebe, ali se i logično pitam kako je moguće da se deklaracije na bosanskom i ruskom jeziku razlikuju. Ne želimo ulaziti u to čija je to odgovornost, to bi trebali ispitati nadležni organi", kaže Lapandić.

Zbog ove su greške, ističe, u neugodnu situaciju dovedena djeca, njihovi roditelji, ali sama firma te JU "Djeca Sarajeva".

Lapandić je, također, demantovao pisanje pojedinih medija da Redex ima halal certifikat.

"Redex Banovići nema halal certifikat. Mi nismo proizvođači, već distributeri. Halal certifikat nikada nismo ni tražili, ali smo se, dobrovoljno, sami odlučili da ne prodajemo alkohol i svinjetinu, te da u našoj ponudi bude što više proizvoda sa halal certifikatom. Uz iskrenu nadu da se slična situacija nikada i nikome neće ponoviti, još jednom upućujemo izvinjenje svima i ponavljamo da smo spremni svu odgovornost preuzeti na sebe, ali i da očekujemo da to urade oni koji su napravili propust sa deklaracijom", naveo je direktor Redexa Amir Lapandić.