BiH
46

Firma Eme Tours počela vraćati novac prevarenim studentima: Kriv je Alaga Zelkanović

Piše: M. N.
Vlasnik agencije Eme Torus iz Travnika s kojom je oko 60 studenata iz Travnika i Sarajeva u četvrtak, 12. februara, trebalo otputovati u Istanbul kazao je kako je za nerealizaciju ovog puta odgovoran Alaga Zelkanović koji je "prevario njihovu kompaniju i studente".

"Naglašavamo da je naša firma osnovana 1998 godine i nikad se nije bavila ovim sto mediji objavljuju ovih dana niti će se baviti takvim radnjama u budućnosti . Obavještavamo javnost da naša firma 'Eme' d.o.o. iz Travnika nije uzela novac od studenata već da su studenti uplaćivali novac na račun Alage Zelkanovića za što vam dostavljamo dokaz, i to uplatnicu studentice Ajne Sadiković koja je platila na račun Zelkanović Alage 580 KM putem Raiffeisen banke", kazao je Mujo Opardija, vlasnik agencije.

Također, u obavještenju se navodi kako je ova firma počela isplaćivati novac studentima koji dostavljaju vladine dokaze da su prevareni iako Eme Torus nije dobio nikakav novac za prevoz studenata do Istanbula.

"Daljnju isplatu nam usporava činjenica da nam Zelkanović nije dostavio, iako smo to od njega tražili, spisak svih studenata i izvode računa banke na koji su mu studenti uplaćivali novac. Molimo javnost i studente koji su oštećeni da imaju strpljenja te da će novac biti uplaćen čim dobijemo imena ostalih studenata i dokaze o njihovoj uplati", rekao je Opardija.

Firma Eme Torus podnijela je i krivičnu prijavu protiv Zelkanovića u MUP-u Srednjobosanskog kantona, te se nadaju što skorijem okončanju pravnog postupka u korist studenata i njihove firme.

Podsjetimo, studenti su putem agencije Eme Tours Travnik uplatili petodnevni aranžman nazvan "University Break - 1.000 studenata iz BiH u osvajanju Turske", na koji su u četvrtaku 10 sati trebali otputovati autobusom ove agencije. Međutim, do toga nije došlo. Nakon višesatnog informativnog razgovora u Policijskoj stanici Centar MUP-a KS, vlasnik agencije Mujo Opardija je pušten i sa studentima otišao u Travnik. Dogovoreno je da će biti pokrenuta kolektivna tužba zbog prevare, a policijski službenici saslušali su Alagu Zukanovića na čiji račun je uplaćivan novac za putovanje.

Studenti su uplaćivali 139 KM u vrijeme akcije, a kasnije 199 KM za petodnevni boravak u Istanbulu sa doručkom. Kada je prva grupa došla na mjesto polaska u Travniku rečeno im je da moraju platiti još 50 eura za fakultativne izlete i zdravstveno osiguranje, te da u suprotnom neće krenuti. Studenti su platili i krenuli ka Sarajevu, gdje ih je čekala druga grupa. Kada su ušli u autobus, uposlenica firme Eme Tours kazala im je kako moraju dati 80 eura za fakultativne izlete i 20 KM za zdravstveno osiguranje, što su studenti odbili učiniti. Tada je nastao problem, jer osoba kojoj su davali novac lično ili uplaćivali na račun Alaga Zelkanović nije bio tu, odnosno pobjegao je.

Zelkanović također nije vratio novac osobama koje su platile aranžman, a prije mjesec dana otkazale putovanje, iako je rekao da će to danas učiniti.