BiH
0

Finskom tinejdžeru uvjetna kazna za 50.000 hakiranja

FENA
Finski tinejdžer osuđen je na dvije godine zatvora uvjetno zbog više od 50.000 hakiranja i ostalih kaznenih djela na internetu, objavili su finski mediji u srijedu.

Julius Kivimaki je imao online nadimak "Zeekill". Kaznena djela, počinjena od kraja 2012. do septembra 2013., uključuju hakiranje elektroničke pošte i skretanje sadržaja s internetske stranice Massachussetts Institute of Technology (MIT) u SAD-u na sveučilište Harvard, piše list Hufvudstadsbladet.

Sud u gradu Espoou uzeo je u obzir da Kivimaki tada nije bio punoljetan. Osim uvjetne kazne, Kivimaki će biti na kušnji, a oduzeti su mu kompjuter i 6.500 eura, navodi list.

Među ostalim nedjelima su krađa kreditnih kartica za različite online kupovine, uključujući pjenušac. U nekim je slučajevima proslijeđivao informacije ili djelovao u saradnji s drugim osobama, navodi list.

Kivimaki je bio povezan s hakerskom grupom Lizard Squad, koja je preuzela odgovornost za napade na online usluge poznatih platformi za kompjuterske igrice Xbox and PlayStation.