Interanacionalna liga humanista
0

Finciju i Sejdiću dodijeljena Zlatna povelja mira "Istina i pravda"

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stalni komitet Interanacionalne lige humanista (ILH) donio je odluku da se Jakobu Finciju i Dervi Sejdiću dodijeli Zlatna povelja mira "Istina i pravda" sa plaketom i značkom u znak trajne zahvalnosti za njihov angažman na odbrani i zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, a u vezi s presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Zlatna plaketa "Novinar, publicista desetljeća" sa značkom dodijeljena je Adilu Kulenoviću za izuzetne rezultate u oblasti novinarsko-publicističke djelatnosti i odbrani istine o BiH.

Istaknutom novinaru i publicisti Zekerijahu Smajiću dodijeljena je Zlatna povelja "Novinar, humanista desetljeća" za neprocjenjivi doprinos misiji ILH-a.

Tim povodom, večeras je u Sarajevu upriličena svečanost dodjele spomenutih priznanja ILH-a na kojoj su o laureatima i njihovom zalaganju za univerzalne humanističke vrijednosti govorili generalni sekretar ILH-a Zdravko Šurlan i prof. dr. Kasim Trnka, kao i predsjednik Etičkog komiteta ILH-a, akademik Vladimir Premec i predsjednik Komiteta za humanizam i društveni poredak ILH-a, advokat Josip Muselimović.

Istaknuli su da se djelovanje laureata podudara s misijom ILH-a posvećenoj miru i prosperitetu, odnosno ključnim civilizacijskim vrijednostima, temeljenim na humanizmu, etici i općem dobru.

Svi problemi savremenog svijeta - od ekoloških do ekonomskih, posljedica su dekadencije moralnih vrijednosti kojima se čovjek i čovječanstvo moraju vratiti, ukoliko žele sačuvati planetu i uopće budućnost života na Zemlji, rečeno je.

Priznanja ILH-a dodjeljena su u sklopu dvaju projekata pod nazivom - Kuda vodi put do pravde i Mir, mediji i istina.

Svečanosti dodjele priznanja prisustvovale su brojne istaknute ličnosti, među kojima i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a u zabavnom dijelu programa nastupili su hor i plesna grupa sarajevske Osnovne škole "Isak Samokovlija".