BiH
0

Finci: Nema jasnih direktiva o reformi javne uprave

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Reforma javne uprave, uz reformu policije i javnog RTV sistema te punu saradnju s Haškim tribunalom, navodi se kao uvjet koji Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

U razgovoru za Fenu direktor Agencije za državnu službu BiH Jakob Finci je rekao da je do sada u radu na ovoj reformi sve urađeno u skladu sa zahtjevima.

"U okviru EU-a nema pravila kako javna uprava treba da bude organizirana, jer to svaka zemlja čuva isključivo kao svoju nadležnost. Nije ni čudo kada sporazume prave baš državni činovnici, koji neće da se Bruxelles miješa u njihove poslove", rekao je Finci.

On je naveo da nema nikakvih direktnih direktiva šta i kako treba napraviti, a sadašnje zakone o javnoj upravi su radili stranci i nametnuo ih je OHR kada je visoki predstavnik bio Wolfgang Petritsch.

"Pa ako sada nešto hoće da mijenjaju iz temelja, znači da su ranije pogriješili", ocijenio je Finci.

On je podsjetio da su još 28. marta 2003. u Bruxellesu tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH i dva entitetska premijera potpisali pricipe reforme javne uprave i na osnovu tih pet principa je reforma krenula.

"Najvažnije je kako je učiniti državnu službu neovisnom od politike i kako isključiti političare iz procesa imenovanja i izbora", naglasio je Finci.

On kaže da je to u BiH za nijansu teže zbog ustavnih ograničenja o obaveznoj zastupljenosti entitetskih kadrova u javnoj upravi i odredbe da u državnoj službi svi konstitutivni narodi moraju biti zastupljeni prema posljednom popisu stanovništva 1991. godine, "tako da koji put održavanje tih ustavih principa utiče na izbor najboljih kadrova".

Direktor Agencije za državnu službu BiH Jakob Finci, međutim, naglašava da je na državnom nivou popisna proporcija apsolutno zadovoljena, ali je problem na nižim nivoima vlasti, gdje uvijek većinski narod ima više od 90 posto zastupljenosti u javnoj administraciji.