BiH
6

Finci: Moguće je da do 1. oktobra političari dogovore rješenje

SRNA
Jakob Finci (Foto: Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci smatra da postoji mogućnost da političari iz BiH u narednih 12 dana, koliko je ostalo sastanka u Briselu sa rukovodstvom EU, postignu dogovor o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, iako to nisu uradili u tri i po godine.

"Bilo bi vrlo loše ako EU 1. oktobra konstatuje da BiH ne ispunjava osnove Evropske konvencije o ljudskim pravima i da zbog toga ne zaslužuje da bude ni kandidat za članstvo u EU", rekao je Finci novinarima u Sarajevu.

On je upozorio da bi to jako puno koštalo BiH.

"Nadam se da ćemo izbjeći jedno takvo novo kažnjavanje, jer vidimo da se Evropa sa tim stvarima ne šali, čak je i prema svojim članovima vrlo stroga", istakao je Finci, pitajući kakva će EU tek onda biti prema onima koji nisu još ispunili uslove ni za kandidate.

Kada je riječ o prijedlozima za provođenje odluke Evropskog suda u Strazburu, Finci je rekao da je zadovoljavajuća svaka koja omogućava svim građanima da se kandiduju na izborima.

"Sud ne traži ništa drugo nego da se svim građanima BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost i mjesto stanovanja omogući da budu kandidati za izbor člana Predsjedništva BiH, te da budu kandidati i eventualno izabrani u Dom naroda. Ne traži niti da neko iz reda ostalih sjedi u Predsjedništvu niti propisuje na koji način ćemo ga izabrati", naglasio je Finci.

Prema njegovim riječima, niko od stranaka u BiH nije protiv implementacije odluke Suda u Strazburu, ali svaka ima neke svoje dodatne uslove.

"Ovaj put mislim da nećemo moći više da varamo Evropu i dajemo lažna obećanja: još malo ćemo se dogovoriti, ako bude sreće do kraja godine napravićemo ustavne promjene, a onda do kraja marta izmijeniti Izborni zakon", dodao je Finci, podsjećajući da je BiH još prije 10 godina, prilikom prijema u Vijeće Evrope obećala da će provesti ove promjene.