BiH
0

Finci: Implementaciju presude Sejdić-Finci svaka stranka tumači na svoj način

FENA
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nažalost, već smo do sada iskusili da naši političari u politici "mrkve“ i "štapa“ bolje razumiju štap - kazao je Feni predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, upitan da komentira aktuelna dešavanja u vezi s provedbom presude Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci“.

"Čini se da je Evropi donekle dodijalo da čeka naša petljanja, da sluša kako je to jako teško, kako je to nemoguće i kako smo mi specifična zemlja pa je bolje da se odustane od toga. Jednostavno je zaprijetila i zapljenom računa naših političkih lidera na Zapadu, njihovom zabranom putovanja u zapadnu Evropu, a to si čak ni naša velika "šestorka“ ne može dozvoliti", kazao je Finci.

Zato vjerujem, dodao je, da će ovaj "štap“ proizvesti neki rezultat, "mada je žalosno što možemo da djelujemo samo pod pritiskom“.

"Uostalom, to smo iskusili prije nekoliko mjeseci kada smo preko noći usvojili budžet jer je Međunarodni monetarni fond rekao, ako ne usvojite budžet nema vam sljedeće tranše. Kad su novci u pitanju, onda se krše svi principi, odustaje se od svake politike, a u implementaciji ove odluke nema ništa loše ni za jedan od naših konstitutivnih naroda, ni za jednog građanina ove zemlje", kazao je Finci.

Po njegovim riječima, najbolji dokaz da je to tako jest da se nijedna politička stranka nije izjasnila protiv implementacije presude, samo svaka pokušava da je tumači na svoj način ili da njenom implementacijom postigne i neke druge rezultate koje Sud u Strazburu nije tražio.

"Sud je striktno propisao, morate promijeniti vaš ustav tako da ćete omogućiti svim građanima da se kandiduju za Predsjedništvo i za Dom naroda ne tražeći da ti građani budu i izabrani. Međutim, kandidatura mora biti otvorena za sve", kazao je Finci.

Upitan da li je optimist da će se postići neki dogovor i da će doći do implementacije presude, odgovorio je da "ovaj štap kojim su zaprijetili previše puno košta da bi to sebi mogli dozvoliti i naši najveći politički lideri“.

Aktivista Romskog informativnog centra i jedan od apelanata u Sudu za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci“ Dervo Sejdić kazao je Feni da je Evropska unija i ranije pokušavala na indirektan način uticati na naše političare da provedu presudu Suda iz Strazbura, međutim, to nije dalo rezultate.

"Čini mi se da je poslije istupa Štefan Fülea i kompletna Evropa mnogo više angažovana i čini mi se puno više zainteresovana da se ovaj problem riješi", kazao je Sejdić.

Smatra da se osjeća atmosfera da bi moglo doći do provedbe presude.

Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja političara u Bosni i Hercegovini da implementiraju presudu Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci“, početkom februara zvaničnici Delegacije Evropske unije u BiH inicirali su razgovore s predstavnicima političkih stranaka u BiH da bi se pokušalo riješiti ovo pitanje.