RS
0

Finansijski plan izvršen od 90 do 95 odsto

SRNA
Ministar finansija Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić izjavio je u intrevjuu Srni da je prema dinamici priliva sredstava u republički Budžet finansijski plan izvršen u procentu od 90 do 95 odsto.

"Vlada Republike Srpske i ovo ministarstvo prati izvršenje Budžeta za ovu godinu i sa prihodovne i rashodovne strane. Što se tiče prihodovne strane, osim praćenja dosadašnje dinamike, riječ je i o praćenju i procjenama za budući period“, rekao je Džombić.

On je naveo da se najveći izostanak fiskalnih prihoda ogleda u padu prihoda od carina i uvoznog PDV-a, što je i logično s obzirom na zakonska rješenja iz oblasti carina, koja su stupila na snagu početkom ove godine.	Džombić smatra da će ovaj vid indirektnih poreza imati trend rasta nakon usvajanja zakona o akcizama. 

Prema njegovim riječima, prihodi od direktinih poreza su u skladu sa finansijskim planom.

Govoreći o rashodovnoj strani budžeta RS, Džombić je, podsjetivši da je Vlada ranije donijela kako podsticajne, tako i restriktivne mjere u oblasti javne potrošnje, naglasio da Republika Srpska ima stopu javne potrošnje ispod 40 odsto od BDP-a  i da ta stopa spada u standarde EU.

On je dodao da se nekim od restriktivnih mjera ide i na dodatno smanjenje javne potrošnje, kako bi se ta sredstva preusmjerila u neke druge vidove - kao što je to podsticanje kapitalne potrošnje, te da je svako ministarstvo sačinilo mjere ušteda za cijelu godinu i dostavilo ga je Ministarstvu finansija.

"Do sada imamo 89 odsto izvršenja rashodovne strane od finansijskog plana i smatramo da smo sačinili dobar plan ušteda potrošnje“, konstatovao je Džombić, dodajući da će to biti dovoljno za namirivanjem eventualnog nedostanka djela fiskalnih prihoda.
On je upozorio da bi, ako se nastavi rast javne potrošnje u Federaciji BiH /FBiH/, koji je između ostalog izazvao budžetski deficit u tom entitetu, te ako se nastavi povećanje javne potrošnje zajedničkih institucija BiH, takav trend mogao ugroziti fiskalnu stabilnost RS i da se u tom slučaju moraju planirati i predložiti mjere radi zaštite fiskalne stabilnosti.

Džombić je naveo da RS na svojim računima ima između 950 miliona i jedne milijarde KM, i to su redovna budžetska sredstva i sredstva privatizacije koja, u  skladu sa Razvojnim programom, još nisu investirana.

On je rekao da su ta sredstva raspoređena kod banaka sa sjedištem u Srpskoj i da se prema predviđenim propisanim uslovima i dinamikom plasiraju preko Investiciono-razvojne banke i  budžeta na grantovnoj osnovi za infrastrukturu za opštine i gradove.

Džombić je istakao da će RS u pregovorima sa MMF-om koristiti mogućnosti koje ova međunarodna finansijska institucija nudi, a to je podsticanje kapitalne potrošnje i javnih investicija - a sve s ciljem ublažavanja negativnih posljedica krize.

On je dodao da će te pregovore FBiH iskoristiti za aranžman za pokrivanje budžetskog deficita iz prošle godine i za pokrivanje izostanka fiskalnih prihoda iz ove godine.