BiH
0

Filozofski fakultet organizirao Dan otvorenih vrata

FENA
Filozofski fakultet u Sarajevu organizirao je danas Dan otvorenih vrata radi informiranja srednjoškolaca o uvjetima i programu studija na ovom fakultetu te njihovog lakšeg odabira budućeg profesionalnog opredjeljenja.

Sadašnji studenti Filozofskog fakulteta postavili su prigodne infopultove podijeljene po odsjecima, nudeći zainteresiranim srednjoškolcima sve potrebne informacije o datom odsjeku, iscrpne brošure i druge odgovarajuće materijale.

Prodekanica za međunarodnu saradnju i naučnoistraživački rad Mirjana Mavrak prigodnim je riječima uime dekana Srebrena Dizdara pozdravila srednjoškolce, navodeći da ih ovim događajem Fakultet želi adekvatno informirati o programu studija, omogućiti da osjete fakultetsku atmosferu, ali i upoznaju buduće kolege.

Istaknula je da je riječ o završnoj aktivnosti jednomjesečnog projekta predstavljanja Filozofskog fakulteta budućim studentima, kao i široj društvenoj zajednici. Namjera je i potcrtati multidisciplinarni te multietnički identitet ove visokoškolske ustanove.

Istaknula je i zadovoljstvo odzivom učenika srednjih škola, naglašavajući dugogodišnju praksu Fakulteta u organiziranju Dana otvorenih vrata.

Filozofski fakultet broji 13 odsjeka, podijeljenih u okviru filoloških odsjeka za izučavanje jezika i književnosti te humanističkih, čiji je cilj izučavanje filozofije, umjetnosti, historije, pojedinaca i društva.

Osnovan je 1950. godine u okviru Univerziteta u Sarajevu i predstavlja jednu od njegovih najstarijih članica.