BiH
0

FOTO / Filmski radnici u BiH traže partnerski odnos s vlastima

FENA
Filmski radnici iz Bosne i Hercegovine danas su, tokom završnog dana konferencije "Mapiranje filmske industrije u BiH", donijeli odluku da aktivnije djeluju prema sistemu i da uspostave partnerski odnos s vlastima na svim nivoima, i entitetskim i državnim.

Neophodno je donijeti nove zakonske akte koji se odnose na filmsku industriju, na poreske olakšice i bolji status filmskih radnika na ovom području, ali i osigurati primjenu već postojećih, zaključili su tokom skupa održanog u Banjoj Luci.

U narednih nekoliko dana će se završiti i osnivanje Asocijacije filmskih radnika Republike Srpske koja će dalje djelovati kao organizovana grupa filmskih autora koja će insistirati na ostvarivanju datih obećanja od vlasti, saopćeno je iz VizArt Filma iz Banje Luke.

Na dvodnevnoj konferenciji u Banjoj Luci su govorili direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, predstavnik BiH u Eurimagesu Jovan Marjanović, prodekan za nastavu Akademije umjetnosti Banja Luka Predrag Solomun, direktor VizArt Filma Zoran Galić, te predstavnice Udruženja filmskih radnika BiH Amra Bakšić Čamo i Elma Tataragić.

Konferenciji su prisustvovali i studenti i profesori Akademija umjetnosti iz Banje Luke, Sarajeva i Tuzle.

Organizator konferencije je VizArt Film iz Banje Luke u saradnji s Obala Art Centrom iz Sarajeva, a podršku je pružio UNESCO Međunarodni fond za kulturnu raznolikost.