BiH
3

Film, teatar, muzeji i škole u fokusu projekta "Connecting creatively"

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
„Kreativne konekcije“ je projekt koji implementira British Council u saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima uz podršku Evropske unije (EU) u okviru obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Tim povodom danas je u Sarajevu upriličena pres-konferencija na kojoj je direktorica British Council-a u BiH Larisa Halilović istaknula da je projekt fenomenalna prilika da se povežu ljudi, profesionalci, kulture i društvo.
  • Nije poenta u tome da je rat počeo prije 100 godina, već kako se društvo promijenilo i kako je različito doba u kojem sada živimo, te kako želimo da gradimo budućnost - rekla je Halilović.

Dodala je da British Council u saradnji sa partnerima želi da to naglasi kroz povezivanje filma, teatra, muzeja i škole.

Direktor Sarajevo film festivala (SFF) Mirsad Purivatra izrazio je zadovoljstvo što je SFF dio projekta i kazao da se ne radi samo o obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata već o nečemu što BiH jest danas kao i ovaj dio Evrope u cjelini.

"Naš cilj je da se podsjetimo šta je bilo u proteklom periodu, ali i šta možemo da uradimo na planu kreativne industrije u BiH i regionu, te povezivanju sa Velikom Britanijom koja je istinski lider u razvoju kreativne industrije", rekao je Purivatra.

Direktorica Istorijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović zahvalila je British Councilu što je omogućio Istorijskom muezju BiH da se priključi zajednici svjetskih muzeja koji obilježavaju stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata.

"Izložba 'Zajednička istorija' koju organizira Istorijski muzej BiH bit će posvećena stogodišnjici od početka Prvog svjetskog rata. Zahvaljujući British Councilu povezali smo se s međunarodnim partnerima i ostvarili kontakte, kao npr. s Imperijalnim ratnim muzejom u Londonu", pojasnila je Hašimbegović

Glasnogovornik Delegacije EU Andy McGuffie kazao je da ovaj projekt ima potencijal da dopre do velikog broja ljudi u BiH i na međunarodnom nivou.

"To se dobro uklapa sa nekim ključnim dugoročnim ciljevima EU, a to je promocija i unapređenje regionalne saradnje ", smatra McGuffie.

U kontekstu organiziranja ovog događaja iza kojeg stoji fondacija Sarajevo srce Evrope, prema McGuffieu ovo je izuzetna prilika da se pošalje jasna poruka mira, pomirenja i zajedničke budućnosti.