BiH
163

Film "Stupica nevidljivog djeteta" izabran za distribuciju u cijelom svijetu

FENA
Prestižna holivudska producentska kuća "Adlersproductions" izabrala je film "Stupica nevidljivog djeteta" ("An Invisible Child's Trap") s rediteljskim i scenarističkim potpisom Šemsudina Gegića za distribuciju za cijeli svijet i katalogizaciju značajnih svjetskih filmskih festivala.

Tu je informaciju potvrdio Feni reditelj Gegić, naglašavajući da ga je o toj odluci pismeno obavijestila predsjednica te producentske kuće Marie Adler, nakon što su prije mjesec dana u prvom pismu iz te kuće iskazali bh. producentu želju da upravo ovaj film bude poslan na timski pregled sa željom da bude izabran za svjetsku distribuciju.

"Za mene je ovo bosanski san na holivudski način. Informacija prevazilazi naš pojedinačni umjetnički, autorski i producentski značaj, doprinoseći značaju i ugledu bh. kinematografije", istaknuo je Gegić.

Šefica Odsjeka za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH Amira Redžić ocijenila je za Fenu da Ministarstvo pozdravlja uspeh Gegićevog filma, kao i svakog uspjeha bh. kinematografije, te daje punu podršku takvim projektima koji doprinose afirmaciji bh. kulture na međunarodnom planu.

"Svaki građanin je sretan kada se u ovom sivilu dese ovako lijepe stvari. To je i znak za potrebom pružanja veće institucionalne podrške ovakvim projektima koji afirmiraju BiH u svijetu. Ministarstvo u svojim kapacitetima podržava naravno sve projekte iz oblasti kulture koji mogu doprinijeti napretku i prosperitetu BiH", ustvrdila je ona.

Film "Stupica nevidljivog djeteta" govori o životnoj priči Alena Muhića koja je potresla svijet. Majka ga je rodila nakon što su je višestruko silovali srpski vojnici, a nakon toga napustila u goraždanskoj ratnoj bolnici. O njemu se brinulo osoblje bolnice, a kasnije su ga usvojili Muharem i Advija Muhić koji ga nisu željeli ostaviti na milost i nemilost životu.

Ovo je drugi film Šemsudina Gegića o Alenu. Prvi se zvao "Dječak iz ratnog filma" i snimljen je kada je Alen imao samo 11 godina. Sada je priča dobila svoj zaključak u dokumentarnom ostvarenju "Stupica nevidljivog djeteta".

Sarajevska premijera filma održana je 7. maja 2015. godine.

Rađen je u produkciji Filmskog i audiovideo centra Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, dok su producenti Rasim Muratović i Šemsudin Gegić.

Glavne uloge tumače Alen Muhić, Armin Omerović i Vedrana Šimić.