BiH
1

Film "Piramida istine" pred njemačkom publikom

FENA
Promocija Piramide Istine
Promocija Piramide Istine
Dugometražni dokumentarni film "Piramida Istine" autora Saida Sefe premijerno je prikazan pred njemačkom publikom u četvrtak navečer u kinu Filmforum u Kelnu.

Uz ovacije nakon projekcije uslijedio je i polusatni razgovor uz moderaciju Harisa Bilalovića i pozitivne reakcije publike.

U organizaciji EXIT Produkcije i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministra Ivice Šarića, ta večer nije bila samo promocija filma već i svojevrsna promocija Bosne i Hercegovine i njene bogate kulturno historijske baštine.

Uz neskriveno iznenađenje spoznajom da je Bosna i Hercegovina kolijevka evropske civilizacije, publika je pokazala i oduševljenje činjenicom da su se stoljećima upravo s ovog područja ka srednjoj i zapadnoj Evropi širli inovacijski i kulturološki impulsi, tradicije i stvaralački duh.

EXIT Production navodi da je njemačke gledaoce najviše zaintrigiralo neprihvatanje nekih stručnjaka, medija i djela javnosti u BiH nepobitnih činjenica koje su dobrim djelom produkt rada i njemačkih arheologa.

"Nažalost moramo priznati da negativna kretanja koja su započela prije dvadesetak godina u BiH, prije svega ratnim razaranjima te poslijeratnim tendencijama razgradnje, još djeluju. Međutim, ono što nas čini nisu samo proteklih dvadeset, stotinu ili pet stotina godina, već hiljade godina postojanja i djelovanja naših predaka, kulturološki i duhovni stvaralački genij koji nam je ostavljen u naslijeđe i kojeg i mi nosimo u sebi, rekao je autor filma Said Sefo.

Izrazio je uvjerenje da će upravo ova nova saznanja, pa i film probuditi u mnogima taj stvaralački duh i pozitivnu energiju, te stvoriti neke nove impulse i doprinijeti ponovnom prosperitetu BiH i regiona.