Media Centar
0

Film i okrugli sto u povodu obilježavanja Svjetskog dana down sindroma

FENA
Film "Sunčana djeca" Sabrine Begović, studentice režije Akademije scenskih umjetnosti, bit će prikazan 22. marta u Media Centru u Sarajevu u povodu obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma.

"Sunčana djeca" je pobjednički film prošlogodišnjeg konkursa Talent kampusa Sarajevo film festivala i UNICEF-a pod nazivom "Unite for Children, Unite for Social Inclusion".

Istovremeno, u organizaciji Udruženja "Život s Down syndromom" bit će upriličen okrugli sto pod nazivom "Iskustva, izazovi i strategija razvoja profesionalne orijentacije u inkluzivnom obrazovanju".

Ovom skupu prisustvovat će predstavnici resornih ministarstva, osnovnih i srednjih škola te nevladinih organizacija.

UNICEF je u saradnji s Talent kampusom Sarajevo film festivala pozvao 2008. mlade filmske autore iz regiona da se priljuče konkursu za najbolji kratki i dokumentarni film koji ilustriraju socijalnu inkluziju djece.

Cilj je bio povećati razumijevanje donosilaca odluka i šire javnosti o prirodi i obimu socijalne isključenosti djece.

Svrha ovog konkursa bila je da se napravi selekcija najboljih kratkih filmova koji će pomoći u promoviranju otvorenog dijaloga o siromaštvu djece i socijalne marginalizacije te na taj način unaprijediti socijalnu inkluziju i prava djece.

Internacionalna Down syndrom organizacija zvanično je proglasila 21. mart Svjetskim danom Down sindroma.

U Bosni i Hercegovini ovo je četvrta godina da Udruženje "Život s Down syndromom" u kontinuitetu na prigodne načine obilježava ovaj dan.

Ovo udruženje se u 2010. godini želi posvetiti temi profesionalne orijentacije mladih s Down sindromom radi njihovog uključivanja u cjelokupni društveni i javni život vodeći se prvom izrekom dr. John Langdon Downa (1828.-1896.) "Dosegni dovoljno visoko".