BiH
0

Filipović: Veterinarska struka je ključ rješenja za napuštene pse

FENA
Selma Filipović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Selma Filipović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dogs Trust u BiH vrši konstantnu edukaciju veterinara i veterinarskih tehničara, a u saradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu veterinari iz Livna, Sanskog Mosta i Gradačca imali su priliku steći praktična iskustva u izvođenju hirurških zahvata (sterilizacije) na psima.

S tim u vezi, u Sarajevu je danas uspješno okončana edukacija još jedne grupe veterinara. Tokom treninga svaki polaznik je imao priliku upoznati se o načinu prijemu, pregledu, operaciji i postoperativnoj njezi za pse koji su sterilisani.

Akcentiran je praktičan rad da bi svaki veterinar bio osposobljen za samostalno djelovanje.

Doktor veterinarske medicine iz Livna s višegodišnjim iskustvom Ahmed Burza naglasio je da je trening u segmentu hirurgije neophodan za sve veterinare u BiH zbog činjenice da se u tom dijelu nisu mogli adekvatno educirati tokom edukacije na fakultetu.

Pohvalio je rad Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i zahvalio Dogs Trustu na prilici za usavršavanje.

Doktor veterinarske medicine Adnan Burga, također iz Livna, istakao je da problem napuštenih pasa postoji i u Livnu i nada se da je najavljeno otvaranje azila za pse u Glamoču put ka rješenju problema s napuštenim psima. Istakao je svoju spremnost i osposobljenost da se priključi radu u azilu.

Jedina žena u grupi koja je danas uspješno završila sedmodnevu edukaciju bila je dr. veterinarske medicine Tatjana Božić koja je kazala da se veterinarska struka rijetko i konsultuje kada je riječ o rješavanju problema u vezi psima lutalicama, te da se ono što struka predlaže ne poštuje.

Dodala je da je edukacija više nego korisna s obzirom na to da veterinarima koji rade na terenu nedostaje iskustva u radu s malim životinjama (psi, mačke).

"Preporučujem zaista svim kolegama da obavezno prođu ovu obuku. Od primjene medikamenata do izvršenja hirurskih zahvata, opreme, zaista se može mnogo, mnogo naučiti", zaključila je.

Profesorica Selma Filipović istakla je da je trend povećanje broja kućnih ljubimaca u BiH i dodaje da veterinarima treba doedukacija kakvu nudi Dogs Trust.

"Oni imaju iskustva u radu s krupnom stokom, ali ne i s malim životinjama. Upravo zato ovakve doedukacije preporučujem svim veterinarima u zemlji", naglasila je.

Osvrćući se na stanje struke u BiH, Filipović je istakla da struka nije uopće konsultovana kada je riječ o kreiranju rješenja za napuštene pse na ulicama bh. gradova.

"Da je konsultovana, ne bi imali ovakvo stanje na terenu", kategorična je Filipović.

Prokomentirala je i javnu raspravu održanu 3. oktobra u državnom Parlamentu te kazala da su za govornicu izašli načelnici i javno priznali da nisu četiri godine provodili zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.

"Sada su krivi četvoronošci, a u stvari je sadašnja situacija rezultat nerada onih koji su na gradskom, općinskom ili kantonalnom nivou zaduženi za primjenu zakona. Struku ne konsultuje niko! Neki dan je u gradskoj skupštini bilo zasjedanje na temu pasa lutalica, a da sa Veterinarskog fakulteta niko nije bio ni pozvan da prisustvuje", dodala je Filipović.

Naglasila je da Veterinarski fakultet kao jedina takva institucija u BiH ima rješenje za trenutnu situaciju, ali ih niko ne pita za stručno mišljenje, saopćeno je iz Dogs Trusta.