BiH
0

Filipović: Složeno ustavno uređenje

FENA
Unutarnja podjela BiH na dva potpuno različita entiteta bitno se odražava na strukturu Parlamentarne skupštine i njezino funkcioniranje. Ona je potpuno proturječna etničkoj strukturi stanovništva, jer je BiH Dejtonskim sporazumom definirana na apsurdan način - kao troetnička za tri naroda, ali s dva entiteta za tri konstitutivna naroda, izjavio je danas zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović.

On se uime Doma naroda BiH obratio u Parizu učesnicima konferencije "Dvodomni sistemi i predstavljanje regiona i lokalnih zajednica: uloga gornjih domova u Evropi“, gdje je govorio o ustavnom uređenju BiH i funkcioniranju Doma naroda kao gornjeg doma PSBIH.

Filipović je ocijenio da ovakvo ustavno određenje BiH ne osigurava institucionalnu jednakopravnost sve tri etničke zajednice, a bez te jednakopravnosti država BiH nema sigurnu ni perspektivnu budućnost.

On također pojašnjava da je ova složenost utjecala i na potrebu da Dom naroda postoji ne samo na državnoj već i na entitetskoj razini. "Iz toga se vidi da u BiH jedan entitet ima dvodomni, a drugi jednodomni parlament, što pridonosi povećanju nejedinstvenosti i asimetričnosti političkog sustava", smatra Filipović.

Navodi da je ključni razlog postojanja Doma naroda u BiH osiguranje nacionalne jednakopravnosti kroz institut zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

Institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa svakog konstitutivnog naroda u BiH Filipović smatra nužnim, ali dijeli mišljenje Venecijanske komisije da njega treba jasno definirati, racionalno reducirati i umjereno koristiti samo u ograničenom broju slučajeva.

"To jest najvažnija funkcija Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH", dodaje on.

Govoreći o ustavnom uređenju BiH, on je objasnio da je ustavna situacija u BiH vrlo složena i da postoje mnogobrojne kritike i opravdane primjedbe domaćih i stranih ustavnih stručnjaka na račun postojećeg ustavnog ustrojstva BiH.

Mnoge od njih, s razlogom i vrlo uvjerljivo, dalo je i Venecijansko povjerenstvo, upozoravajući tijela vlasti u BiH na loša ustavna i zakonska rješenja kod izbora Predsjedništva BiH i državnog Doma naroda.

"Ključna je i gotovo jedinstvena primjedba da je tim ustavom predviđen takav politički sistem vlasti koji nije funkcionalan i koji zato onemogućuje državu BiH da profunkcionira kao normalna i demokratska država, koja bi mogla egzistirati bez pomoći i posredovanja međunarodne zajednice", naveo je Filipović.

Naglašava da su ustavne promjene nužno potrebne BiH, jer s postojećim ustavnim rješenjem ona ne može biti dugoročno stabilna, niti se može uspješno pripremiti za evropske integracije.

Također, zaključio je da ravnopravnost parlamentarnih domova mora biti osigurana u vezi sa svim pitanjima, ali zaštitu vitalnih nacionalnih interesa u etnički pluralnim državama treba na odgovarajući način urediti i ostvarivati ne samo na razini države već također i u teritorijalnim zajednicama lokalnog karaktera i značaja.

Teritorijalne zajednice i pravo na lokalnu samoupravu u njima, Filipović također smatra izuzetno važnom temom. One i njihovi lokalni organi vlasti važan su nadomjestak parlamentarizma i parlamentarne demokracije, dodaje.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH mišljenja je da je dejtonski ustav BiH to pitanje potpuno zanemario i u cjelini prepustio entitetskim ustavima.

Na taj način potpuno je onemogućeno predstavljanje teritorijalnih zajednica kroz Dom naroda državnog parlamenta, već je to prepušteno Domu naroda u FBiH i Vijeću naroda u RS-u.