BiH
0

Filipović: Pred nama je sada velika zadaća

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH konstituiran je danas u Sarajevu.Za predsjedavajućeg Doma izabran je Ilija Filipović, za prvog zamjenika predsjedavajućeg Sulejman Tihić, a za drugog zamjenika predsjedavajućeg Mladen Ivanić.

Predsjedavajući Doma naroda Ilija Filipović je nakon konstituirajuće sjednice izjavio novinarima kako je pred tim domom sada jedna vrlo velika zadaća.

„Već danas imamo kolegij Doma naroda, dogovorit ćemo se oko podjele stalnih tijela unutar Doma. Poslije toga ćemo, vjerovatno u petak, održati sjednicu Doma naroda nakon zajedničke sjednice oba doma, kada ćemo i imenovati stalna tijela kako bi Dom naroda mogao sve što je pristiglo i što je prošlo kroz Zastupnički dom odraditi pravodobno da se ne čeka u tom proceduralnom, zakonodavnom smislu“, kazao je Filipović.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma Sulejman Tihić je rekao novinarima kako taj Dom mora učiniti sve da dostigne ono što je uradio Zastupnički dom.

„Ja kao delegat Doma naroda, kao zamjenik, odnosno kasnije predsjedavajući, uradit ću sve što je dobro za BiH onako kako smo položili i zakletvu, radit ću u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim aktima. Kao predstavnik bošnjačkog naroda, istovremeno, osim što ću se brinuti o interesima bošnjačkog naroda, isto tako ću se zalagati za ista prava i drugih konstitutivnih naroda ali i ostalih“, kazao je Tihić.

Mislim, dodao je on, da mi u Domu naroda treba da svojim ponašanjem pokažemo primjer jednoga suživota, tolerancije, međusobnog uvažavanja, sposobnosti da postignemo dogovor, da činimo kompromise za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, a ona može biti samo onakva kakvu je žele svi njeni narodi.

Tihić je izrazio nadu da će zahtjeva za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa biti veoma malo, ističući kako treba svi da se potrude da ne dozvole da bilo koji narod dođe u situaciju da iskoristi to pravo zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Mladen Ivanić je kazao da dugo vremena nije bilo zakonodavne djelatnosti u Parlamentu BiH.

„Dosta toga već ima u proceduri tako da očekujem da bi to trebalo da krene. No, da budemo realni, politički ambijent u kome posebno ovih dana živimo nije baš previše miran, skladan i tih, nego je naprotiv vrlo buran pa pretpostavljam da bi to moglo da ima efekata i na rad Doma naroda“, kazao je Ivanić.

No ipak, dodao je on, nadam se da ćemo uspijevati doći do dogovora, da će se donositi zakoni koji su rezultat kompromisa i interesa svih i da će ovaj Dom naroda funkcionirati.