BiH
0

Filipović: Najvažniji univerziteti u Evropi odbacili Bolonjski proces, a BiH postala eksperiment

FENA
Muhamed Filipović
Muhamed Filipović
Današnji svijet u potpunosti ovisi od nauke i tehnologije, a univerziteti su najveći producenti nauke, rekao je danas akademik Muhamed Filipović na akademskoj tribini posvećenoj pojmu modernog univerziteta, njegovoj strukturi i zadacima, te kulturnom i moralnom diginitetu univerzitetskog poziva, koju je organizirao Univerzitet u Sarajevu.

Acc. Filipović je naglasio da je važnost univerziteta u BiH još veća, jer su oni jedini preostali dio pogona produkcije nauke.

Međutim, upozorio je da u BiH imamo "samo jednu polovinu univerziteta", jer su oni većinom bez naučnoistraživačkog rada, te su svedeni na nivo više škole.

"Zbog fundamentalnih deformacija sistema mi imamo proturječnost jer obučavamo praktikantne postojećeg znanja, a ne činimo ništa na produkciji misli i nauke.", kazao je acc. Filipović.

On se kritički osvrnuo i na Bolonjski proces upravo zbog stvaranja praktikanata postojećeg znanja. Naveo je da su ga zato odbacili neki od najvažnijih univerziteta u Evropi, dok je BiH postala eksperiment za Bolonjski proces.

Acc. Filipović smatra da univerzitet mora biti najviša institucija duhovnog života i rada, što danas nije slučaj. Univerzitet mora imati visoke kriterije i standarde s jasno definiranim moralnim ciljevima.

Potrebno je vratiti diginitet univerzitetu, emancipirati ga od politike, osloboditi ga korupcije i uvesti stroga pravila za ulazak na univerzitet, smatra on.

"Ako se za prodavanje zjala po skupštinama i održavanje voznih parkova plaća više nego za univerzitete, onda ovo društvo nema nikakvih šansi.", upozorio je acc. Muhamed Filipović.