BiH
79

Filandra za Klix.ba: Vučićeva pobjeda će se pozitivno odraziti na BiH

Piše: Am. Dž.
Profesor Šaćir Filandra (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Profesor Šaćir Filandra (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, profesor Šaćir Filandra za Klix.ba govori o ubjedljivoj pobjedi Aleksandra Vučića i njegove stranke na izborima u Srbiji, te refleksijama jučerašnjih rezultata na okruženje, a pogotovo na Bosnu i Hercegovinu.

"Politička pobjeda Vučićevog SNS-a rezultat je društvenih i političkih procesa u srbijanskom društvu, koji očito daju prioritet socijalno-ekonomskim nad nacionalnim pitanjima. Pobjeda je odraz spremnosti novog srbijanskog rukovodstva da se s te strane napravi otklon od negativnih refera prošlosti, a s druge strane, čvrsto uhvati u koštac sa uslovima razvoja društva“, kaže Filandra.

Smatra da će se Vučićeva pobjeda pozitivno reflektirati na stanje u BiH.

"Nova srbijanska vlada će, bar prema obećanjima i očekivanjima, akcenat svoje djelatnosti staviti na vlastito društvo. To je svojevrsna lekcija i nama samima da se pobrinemo o sebi, a nova srbijanska vlada će odnose u okruženju prepustiti samostalnim država, odnosno njihovim političkim akterima“, istakao je Filandra.

Pojedini analitičari u Srbiji su izrazili zabrinutost da se Srbija vraća na vrijeme fokusiranja na jednu stranku i jednog čovjeka, što je slično situaciji u '90-tima kada su Srbijom apsolutno vladali Slobodan Milošević i njegova Socijalistička partija Srbije (SPS).

Filandra naglašava da postoji "određena doza zadrške u očekivanjima s obzirom na ogromnu političku prevlast koju ima Vučić".

"Uvijek je potencijalna opasnost po demokratske procese u društvu ako jedna stranka ostvari takav rezultat. Problem bi mogao nastati vremenom zbog nedostatka jake i organizirane opozicije“, rekao je Filandra.

On naglašava da jučerašnji rezultat ne znači da će se demokratija urušiti, pogotovo ako država ima dobro prosvjećenog lidera.

"Ali postoje opravdane sumnje da takav monopol nad vlašću, može u jednom trenutku da dovede u pitanje demokratski karakter društva“, rekao je Filandra.

Srpska napredna stranka, na čijem je čelu Aleksandar Vučić, osvojila je jučer oko 50 posto glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji, odnosno 160 mandata u Skupštini Srbije.