BiH
0

Fikret Musić: SDA je započela atak na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Piše: Nedžad Jamaković
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevski Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH upriličio je konferenciju za medije u vezi sa tri bitna pitanja koja će biti razmatrana na sutrašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Predsjednik KO SDP-a Sarajevo Fikret Musić problematizirao je pitanje zdravstva kazavši da "to što se radi u ovoj oblasti očito nije slučajno". "Nakon onog što je urađeno u Općoj bolnici pri imenovanju nove direktorice te nelegalne smjene i postavljanja novog Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, sada imamo i atak na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u vidu namjere da Zavod finansira samo 53 posto obaveza prema KCUS-u, koliko smatraju da su obavezni kao suosnivači. To za posljedicu ima kašnjenje plaća uposlenicima KCUS-a i nove probleme u vidu protestnog okupljanja radnika u toj ustanovi", kazao je Musić.

On je dodao kako se izmjenama Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja KS sva moć usmjerila na Upravni odbor te ustanove, čime je 350 miliona KM kojim raspolaže Zavod stavljeno pod punu kontrolu Stranke demokratske akcije. Stoga će, kako je najavio Musić, ovo biti jedno od pitanja koje će zastupnici SDP-a sutra potencirati na Skupštini KS.

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Nedžad Fazlija je problematizirao činjenicu da su izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti po hitnoj proceduri uvrštene u dnevni red Skupštine, čime je, kazao je, prekršen raniji dogovor prema kojem se zakoni ne mogu stavljati na dnevni red četiri dana prije početka sjednice Skupštine. "Analizom dokumenata koje smo dobili mi smo ustanovili da ovdje, osim izmjena vezanih za Dnevni centar, ima 14 članova koji se mijenjaju, odnosno da izmjene idu s ciljem smjene direktora u ovoj oblasti, nakon što su u tim ustanovama već promijenjeni upravni odbori. Mi ćemo tražiti da se ovo pitanje povuče s dnevnog reda i da izmjene zakona idu u redovnoj proceduri", naveo je Fazlija.

Njegov kolega iz Skupštine Hadžem Hajdarević je iznio slične stavove u vezi sa izmjenama Zakona o visokom obrazovanju KS, koji bi sutra trebao biti razmatran u Skupštini KS. "Svi amandmani SDP-a na ovaj Zakon su potpuno ignorisani na sjednici Vlade KS, što je čista diskriminacija. Mi ćemo, naravno, na sutrašnjoj sjednici Skupštine istaći svaki od tih amandmana. Ovdje se radi o jednom od najvažnijih dokumenata i potrebi da se obrazovanje odvoji od politike i liši svake ideologije", zaključio je Hajdarević.

SDP