Zenica
0

Fikret Bekrić i Adnan Smajić privedeni na saslušanje

SRNA
Fikret Bekrić i Adnan Smajić privedeni su u kantonalno Tužilaštvo u Zenici na saslušanje nakon neuspjelog pokušaja hapšenja odbjeglog zatvorenika Karaya Kamela bin Alija iz Kazneno-popravnog zavoda u Zenici (KPZ).

Policija je u srijedu, 5. avgusta, uveče pretresla Bekrićevu kuću u naselju Bilmišće nakon dojave da se u njoj nalazi Bin Ali, poznatiji kao Abu Hamza, koji je sa Bekrićem izdržavao zatvorsku kaznu u ovom zavodu.

Državna agencija za istrage i zaštitu, Tužilaštvo i MUP Zeničko-dobojskog kantona zbog interesa akcije koja je još u toku nisu željeti otkrivati detalje akcije.
 
Ministarstvo pravde Federacije BiH danas će okončati internu istragu o tome ko je odgovoran za Bin Alijevo bjekstvo iz KPZ Zenica, prenijeli su federalni mediji.

Za odbjeglim robijašem Bin Alijem od 3. avgusta traje potraga na međunarodnom nivou u svih 187 zemalja članica Interpola i istog dana raspisana je međunarodna difuzna potjernica protiv ovog lica, saopšteno je iz kancelarije Interpola u Sarajevu.

Jedan od najpoznatijih terorista pobjegao je iz Kazneno-popravnog zavoda u Zenici jer se u ponedjeljak, 27. jula, nije vratio sa odobrenog godišnjeg odmora.

Bin Ali je izdržavao kaznu od tri godine i deset mjeseci zatvora zbog razbojništva, nasilja u porodici i prijetnji tužiocu, koji ga je prethodno, osudio na sedam godina zatvora zbog ubistva jednog mudžehedina.