Ako se Agrokomercu vrati imovina
0

Fikret Abdić: Proizvodnju moguće obnoviti za tri mjeseca

SRNA
Fikret Abdić
Fikret Abdić
Proizvodnju u Agrokomercu moguće je obnoviti u roku od tri mjeseca ako se ovom preduzeću vrate radnici i imovina, izjavio je nekadašnji direktor preduzeća Fikret Abdić.

"Mnogi sumnjaju da je oživljavanje proizvodnje moguće, a ja tvrdim da jeste jer je Agrokomerc razvijan 24 godine, a ruše ga već 25 godina i još ga nisu srušili", rekao je Abdić u telefonskoj izjavi Srni.

Abdić se danas prvi put nakon izlaska iz zatvora obratio nezaposlenim dioničarima Agrokomerca u mjestu Maljevac u Hrvatskoj, a skupu je prisustvovalo oko 3.000 ljudi.

On je istakao da je ovo preduzeće, u vrijeme dok je on bio direktor, za samo šest godina postalo privredni gigant, te je dodao da sada postoji bar nešto od infrastrukture pa je Agrokomerc moguće obnoviti.

"Za razvoj privrede u regionu hitno je potreban Agrokomerc", naveo je Abdić i najavio da će pokušati da započne proizvodnju u Hrvatskoj, mada sumnja da će njegova ideja naići na podršku u toj zemlji.

Nezaposleni dioničari Agrokomerca imaju u svom vlasništvu 50 posto preduzeća.

Izvršni odbor Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca, sa sjedištem u Velikoj Kladuši u BiH, održao je danas izborno-izvještajnu skupštinu ispred bivšeg pogona Agrokomerca u Maljevcu u Hrvatskoj.

Abdić je u martu izašao iz zatvora u Puli, gdje je služio kaznu za ratne zločine u Cazinskoj krajini u BiH.

Hrvatsko mjesto Maljevac, na granici sa BiH, odabrano je kao mjesto održavanja skupštine jer je 1963. godine ovdje započela proizvodnja Agrokomerca, koji se kasnije razvio u prehrambeno-prerađivački gigant bivše Jugoslavije.

Vlasništvo nad nekretninama Agrokomerca sporno je i oko toga se vodi pravna bitka i u BiH i u Hrvatskoj.