Demant glasina
0

Fikret Abdić nije izašao iz zatvora

FENA
Fikret Abdić (Foto: Arhiv)
Fikret Abdić (Foto: Arhiv)
Glasine o izlasku Fikreta Abdića iz zatvora i o njegovom današnjem pojavljivanju u Velikoj Kladuši bile su samo glasine.

"Od toga nema ništa", izjavio je danas za Agenciju Fena Nermin Purić, portparol Demokratske narodne zajednice (DNZ) Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Velikoj Kladuši.

Abdićeva kćerka Elvira Abdić-Jelenović, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, također je Feni rekla da se njen otac danas neće pojaviti na slobodi niti će se to dogoditi u dogledno vrijeme, prema informacijama kojima ona raspolaže.

Elvira je zajedno sa sestrama i bratom održala danas pres-konferenciju.

Za pogrešne informacije da će njihov otac danas biti na slobodi portparol DNZ-a Nermin Purić kaže da su potekle iz Bihaća, dospjele na web portale i u neke medije.

Fikreta Abdića je u julu 2002. godine Sudsko vijeće Županijskog suda u Karlovcu osudilo nepravomoćnom prvostupanjskom presudom na kaznu od 20 godina zatvora.

Abdić je tada osuđen da je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. 'autonomnu pokrajinu zapadnu Bosnu' (APZB) i kao vrhovni zapovjednik planirao i organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj općini, u koje su zatvarani protivnici uspostave APZB-a.

Tri godine kasnije kazna je smanjena na 15 godina i on je izdržava u zatvoru u Puli.