Vratit će se u politiku
0

Fikret Abdić na slobodi 9. marta

SRNA
Fikret Abdić
Fikret Abdić
Fikret Abdić će 9. marta izaći iz zatvora u Rijeci gdje je izdržavao 15-godišnju kaznu zatvora, potvrdio je Rifat Dolić, predsjednik Demokratske narodne zajednice BiH, stranke koju je osnovao Abdić.

Abdić je osuđen na kaznu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Cazinskoj krajini tokom rata između njegovih pristalica, odnosno vojnika lojalnih Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna i pripadnika Petog korpusa Armije BiH.

On kaže da je Abdić odslužio zatvorsku kaznu i da izlazi kao slobodan čovjek. Za pojedine federalne mediji koji blate Abdićev lik i djelo, Dolić je rekao da "pojedini mediji blate Abdićev lik i djelo zato što se pribojavaju njegovog izlaska na slobodu".

"Međutim, niko nema razloga da se boji Babe, ali ni Babo se nikoga ne boji! To odgovorno tvrdim, a da li će se on vratiti u politiku, to zaista ne znam da kažem. Siguran sam da će po izlasku na slobodu da se posveti porodici i da pokuša da nadoknadi bar dio propuštenog vremena i da ga provede sa unucima i svojima najbližima", rekao je Dolić za Press.

Abdić je pušten na uslovnu slobodu odlukom nadležne komisije hrvatskog ministarstva pravosuđa, pošto je odležao više od dvije trećine kazne. On je zahtjev za uslovni otpust podnio u septembru prošle godine, ali je odbijen uz obrazloženje da tokom boravka u zatvoru nije koristio pravo na slobodne vikenda, pa se nije znalo kako će se ponašati na slobodi.

Komisija je u decembru udovoljila njegovom zahtjev i odobrila da Abdić u ponedjeljak, 12. marta, izađe iz zatvora, ali on će biti pušten u petak, 9. marta, i na slobodi provesti prvi vikend nakon više od deset godina. 

Fikretu Abdiću koji je državljanin BiH i Hrvatske puna kazna trajala bi do 6. juna 2016. godine, a prema ranijim najavama njegove kćerke Elvire Abdić-Jelenović, njen otac će posle izlaska na slobodu živjeti u Voloskom kod Opatije.