BiH
0

Festival prijateljstva u Goraždu: Sevdah na francuski način i urnebesna zabava

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Ulični zabavljači iz Francuske grupa Les Zazous, koja gostuje u Goraždu na Festivalu prijateljstva, priredila je veliko iznenađenje za festivalsku publiku.

Oni su na glavnoj festivalskoj sceni, na platou Centra za kulturu, zajedno sa članicama Sekcije za očuvanje bošnjačke tradicije i običaja Ansambla narodnih igara i pjesama, u znak sjećanja na goraždansku profesoricu francuskog jezika Suadu Tatarević Dadu, izveli sevdalinku ''U lijepom strarom gradu Višegradu'' koju je ona voljela. U tome su im se pridružili i članovi Muškog instrumentalno-vokalnog sastava Behar.

Suada Tatarević Dada je kroz angažman u organizaciji Internacionalnog festivala prijateljstva kao prevodilac francuskog jezika bila direktna veza Goražda sa kolektivom Bretanja iz Francuske, osnivačima festivala, te sa članovima grupe Les Zazous gajila velike prijateljske veze koje su prenesene i na Goražde i gradove u Francuskoj.

Sem ove sevdalinke, na svom koncertu pred publikom u Goraždu bend Les Zazous je izveo još nekoliko njih, poput "Moj dilbere", a sevdah je već odavno postao njihova velika ljubav pa bosanske sevdalinke izvode i na koncertima u Francuskoj.

"Nevjerovatno je ovo što sam čuo, nisam mogao vjerovati, moji prijatelji iz Dubrovnika, koji su ovdje sa mnom, su oduševljeni. Ovaj njihov nastup ću pamtiti do kraja žviota, a već sam u nekim pregovorima da ova grupa dođe u Dubrovnik. Šteta bi bilo ne vidjeti ovakvo nešto“, kaže za Klix.ba Izet Spahović, Dubrovčanin porijeklom iz Goražda.

On je u okviru festivalskog programa promovisao "Zbornik 80 godina Preporoda", čiji je jedan od autora a knjiga je rezultat djelovanja Kulturnog društva Bošnjaka Preporod iz Dubrovnika.

Knjigu je priredio zajedno sa Kemalom Tursunovićem Zmajem, a promotori u Goraždu bili su književnik Mato Jerinić i akademik Nikola Tolja iz Dubrovnika.

Posebno posjećen na Festivalu prijateljstva bio je i solistički koncert mlade Anise Parganlije, studentice Muzičke akademije u Sarajevu, koja je izvela nekoliko kompozicija na gitari, a mlađoj publici dopao se i nastup goraždanskih bendova Poligraf i Cacafuego.

Četvrti festivalski dan u Goraždu ipak je protekao u znaku najmlađih za koje je cjelodnevni program program priredio Tropik iz Zenice, plesnu zabavu sa Mašom i Medom, urnebesnu zabavu kroz igru i "Malcima“, pa je ovo za njih bio nezaboravan dan. Goraždanski mališani mogli su uživati i u predstavi za djecu koja je rađena prema motivima iz pjesama Miroslava Mike Antića - "Garavi sokak“.

U Velikoj Sali Centra za kulturu prikazan je dokumentarni film "Neki drugi svijet“ autora Naida Ribića i Mustafe Hadžiibrahimovića.