BiH
4

Festival "Imate minut?": Film "Dječija priča" dobitnik Grand Prixa

Klix.ba
Film "Dječija priča" autora Sadina Glamočića iz Divičana - Jajce dobitnik je Grand Prixa, glavne nagrade petog festivala jednominutnog filma "Imate minut?" koji je održan u petak i subotu na Vlašiću.

Nagradu za najbolji scenario dobio je film “Maske“, učenice Saire Memije iz Fojnice. Za najbolju režiju nagrađen je film "Budi slobodan" Elizabete Miličević iz Gromiljaka, dok je za najbolju glumu nagrađena Hana Kunić iz Jajca za film “Kišobran”.

Specijalnu nagradu žiri je dodijelio filmu "Samoća" Ante Petrovića iz Divičana - Jajce, a publika je svojim glasovima nagradila film Monike Ivanić, učenice iz Brestovskog/Bilalovca - "Učimo se strpljenju".

Filmovi su snimljeni uz pomoć trenera iz Nevladine organizacije Genesis Project, a u sklopu projekta "Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanskog kantona" realizovanog pod pokroviteljstvom njemačke fondacije Stiftung Schüler Helfen Leben i UNICEF-a BiH. Festival se organizovao pod pokroviteljstvom Genesis Projecta u okviru nagradnog fonda dodijeljenog Genesisu za aktivnosti na polju mirovnog aktivizma u 2015. godini od organizacije Peace Direct iz Londona.

Kroz jednu kreativnu minutu, djeca su svojim filmovima uputila snažne poruke koje govore o nasilju, toleranciji, predrasudama. Ukupno je snimljeno 83 filma, a festivalski žiri odabrao je 32 filma za uži krug finalista. Za nagradu publike takmičila su se sva 83 filma, a ostale nagrade dodijeljene su u konkurenciji filmova koji ušli u finale.

Tokom dvodnevnog druženja na Vlašiću, djeca su učestvovala na edukativnim, interaktivnim radionicama, a slobodno vrijeme su iskoristili za organizovani izlet.

Za sve dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte.