Mostar
0

FERK usvojio Pravilnik o izdavanju dozvola za rad

FENA
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) usvojila na današnjoj je sjednici u Mostaru Pravilnik za izdavanje dozvola za rad - licenci za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe.

Ovim pravilnikom FERK uređuje postupak, kriterije i uvjete za izdavanje dozvola za za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe:

a) za proizvodna postrojenja koja ne isporučuju električnu energiju u distribucijsku mrežu;

b) za proizvodna postrojenja instalirane snage do 23 kW, čija je proizvodnja prvotno namijenjena za zadovoljenje vlastitih potreba, a koji mogu eventualne viškove proizvedene električne energije isporučivati u elektrodistribucijsku niskonaponsku mrežu.

FERK je pri tome pošao od činjenice da su ova postrojenja namijenjena prvotno za vlastite potrebe, male su instalirane snage i, kao takva, ograničenog su utjecaja na elektroenergetski sektor, pa je ocijenio opravdanim razvijanje pojednostavljenih procedura za izdavanje ovih dozvola.

O Nacrtu pravilnika održana je iznimno posjećena opća rasprava u prostorijama FERK-a, na kojoj je zaprimljen veći broj komentara. FERK je pažljivo analizirao sve prikupljene komentare, te je Nacrt pravilnika prilagođavao i dopunjavao, vodeći pri tome računa kako Zakonom nije predviđena iznimka od obveze pribavljanja dozvole za rad, te kako je prvotni cilj donošenja ovog pravilnika razvijanje pojednostavljenih procedura za izdavanje dozvola - licenci za vlastite potrebe za one proizvođače koji ne koriste distribucijsku mrežu, odnosno propisivanje pojednostavljenog i učinkovitog postupka izdavanja dozvola za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe koji će ostati otvoren za javnost.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

Na sjednici je doneseno Rješenje kojim se izdaje Dozvola za rad-licenca za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije iz proizvodnog objekta male hidroelektrane "Pršljanica 1", podnositelja zahtjeva "Vesna-S" d.o.o. Bugojno. Dozvola je izdana na razdoblje od pet godina.

Doneseno je Rješenje po žalbi/prigovoru "Ferosila" d.o.o. Jajce protiv elektroenergetskih suglasnosti koje je izdalo Javno poduzeće "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" dioničko društvo Mostar kojim se žalba/prigovor odbija kao neosnovana, stoji u FERK-ovu priopćenju za javnost.