Sud BiH
0

Ferid Hodžić nesposoban za nastavak suđenja

FENA
Tim medicinskih vještaka je, na zahtjev Suda BiH, ocijenio da Ferid Hodžić nije sposoban pratiti tok suđenja "zbog potreba liječenja i mirovanja", javio je danas BIRN.

Hodžić je 8. juna imao srčani udar, nakon čega je hospitaliziran u bolnici u Tuzli. Nalaz vještaka bazirao se na preporuci Centra za urgentnu medicinu Tuzla, u kojem se Hodžiću nalaže strogo mirovanje, i preporučuje obavljanje koronografije srca po hitnom postupku.

S obzirom na to da je vještački nalaz datiran 5. augusta, Sudsko vijeće je zahtijevalo od Asima Crnalića, advokata optuženog, da do kraja radnog dana utvrdi da li je Hodžić već obavio pregled koronografije, i ukoliko nije, da to uradi u iduća tri dana i nalaz dostavi Sudu BiH.

Optužnica tereti Ferida Hodžića za ratne zločine protiv Srba civila i ratnih zarobljenika počinjene u zatvoru “Štala” blizu Vlasenice.

Hodžić je u periodu relevantnom za optužnicu, u svojstvu komandanta Teritorijalne odbrane općine Vlasenica, naredio zarobljavanje civila i pripadnika vojske tadašnje Srpske Republike BiH.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Tihomir Lukes naložio je Crnaliću da na iduće saslušanje, 28. augusta, donese nalaz koronografije kako bi se mogao poslati medicinskim vještacima, koji će donijeti konačnu odluku o sposobnosti optuženog da prati suđenje.

Suđenje je počelo u martu ove godine, a u toku je iznošenje dokaza odbrane.