BiH
151

Ferid ef. Dautović: Hafiz Bugari želi ići iz BiH, molio sam ga da ostane

Piše: E. S. H.
Ferid ef. Dautović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ferid ef. Dautović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijest da hafiz Sulejman Bugari, imam Bijele džamije na Vratniku u Sarajevu, napušta BiH i odlazi u Crnu Goru, naišla je na negodovanje javnosti. Hafiz Bugari je jedan od omiljenih imama u BiH, a veliki je broj onih koji nisu islamske vjeroispovijesti, ali rado prisustvuju predavanjima koja održava Bugari.

Podsjećamo da je na sjednici Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Sulejman Bugari imenovan na dužnost savjetnika reisa Rifata ef. Fejzića za da'vu. U Bosni i Hercegovini je održao brojna predavanja, a posebno je bio poštovan među mlađom populacijom.

Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu je u izjavi za Klix.ba kazao da je hafiz Sulejman Bugari došao sa pismenim zahtjevom da napusti Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu i funkciju imama u Bijeloj džamiji koju je obavljao od 2003. godine.

"To je njegova odluka. On je došao sa pismenim zahtjevom lično meni da pređe u Islamsku zajednicu u Crnoj Gori. Molio sam ga da ostane, da nam kaže šta možemo uraditi da on ostane, ali je kazao da odlazi", rekao je ef. Dautović.

Hafiz Sulejman Bugari (Foto: Klix.ba)
Hafiz Sulejman Bugari (Foto: Klix.ba)

Ef. Dautović je dodao da imaju odličnu komunikaciju i da nije bilo nikakvih problema.

"Imamo večeras jedno privatno druženje i razgovarat ćemo. Mi smo u prijateljskim odnosima i nikakvog razloga s naše strane nije bilo. Ja poštujem hafiza Bugarija i žao mi je što on odlazi iz našeg Medžlisa, to je za nas veliki gubitak i hendikep, ali očito da na njegovu odluku ne možemo utjecati". kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu.

Na kraju je kazao da će hafizu rado sačuvati mjesto imama u Bijeloj džamiji ako odluči da se vrati u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Kako saznajemo, hafiz Bugari u Crnu Goru odlazi početkom septembra.