Gradsko vijeće
0

Ferhadija ulica od posebnog interesa za Grad Sarajevo

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojio je danas Nacrt odluke o proglašenju ulice Ferhadije i dio ulice Maršala Tita u gradskoj jezgri od posebnog interesa.

Na početku sjednice vijećnik Harun Imamović predlagao je skidanje Nacrta ove odluke s dnevnog reda, obrazlažući to da su ove ulice u nadležnosti općina Stari Grad i Centar.

Gradonačelnik Alija Behmen je obrazložio da Grad Sarajevo samo preuzima održavanje, rekonstrukciju i sanaciju ovih ulica.

"Potrebno je ovaj dio grada dovesti u bolje stanje, iako se meni kao gradonačelniku to ne isplati", kazao je Behmen, dodajući da će općine Stari Grad i Centar i dalje izdavati rješenje za korištenje površina u ovim ulicama i utvrđivati naknade za njihovo korištenje.

Sastavni dio ove odluke potrebno je da bude i sporazum gradonačelnika i načelnika općina Stari Grad i Centar, objasnila je vijećnica Lidija Korać.

Grad Sarajevo preuzima korištenje, održavanje, zaštitu, sanaciju, rekonstrukciju i upravljanje ulicom Ferhadija i okolnim pristupnim ulicama i trgovima, i dijelom ulice Maršala Tita, a koje se nalaze na teritoriji gradskih općina Stari Grad i Centar Sarajevo, rečeno je u Nacrtu odluke.

Pristupne ulice i trgovi ulice Ferhadija su: ulica Muhameda Kantardžića, Trg oslobođenja - Alije Izetbegovića, Gajev trg i Trg fra Grge Martića. Dio ulice Maršala Tita se odnosi na sve pješačke zone u obuhvatu od spomen-obilježja Vječna vatra do Trga djece Sarajeva, uključujući i Trg s južne strane ulice, a sa sjeverne do raskrsnice i s ulicom Koševo i Velikim parkom.

Grad Sarajevo je odgovoran za pripremu projekata sanacije i rekonstrukcije ulica zbog izgradnje savremene i odgovarajuće pješačke saobraćajnice.

Gradsko vijeće usvojilo je i odluku o regulacionom planu "Jagomir I" i "Čobanija".