Posjeta gradilištu u Banjoj Luci
0

Ferhadija, simbol vjere i života, će uskoro biti obnovljena

Piše: D. Tomić
Foto: G. ./Klix.ba
Obnova Ferhadije (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Ferhat-pašina džamija, kao jedan od najstarijih i najprepoznatljivijih spomenika kulture u BiH, tokom ove godine trebala bi vratiti svoj nekadašnji izgled po kojem je poznata u svjetskoj kulturnoj baštini, rekao je za portal Sarajevo-x.com predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Kasim Mujčić.

Tokom posjete gradilištu Ferhadije, koja je srušena 7. maja 1993. godine, uvjerili smo se kako se kompleksni radovi na obnovi ovog kulturnog i vjerskog objekta odvijaju punim intenzitetom.

"Prošla godina za nas je bila veoma uspješna, jer je na obnovi Ferhadije urađeno i više nego što je planirano. Vanjski radovi su trenutno stali, jer nije vrijeme za građevinsku sezonu, ali se zato radi u unutrašnjosti objekta", priča nam predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka.

Mjučić objašnjava da kipari iz Sarajeva trenutno rade mihrab u unutrašnjosti džamije, a da je munara već visoka oko 25 metara.

"Urađene su sve tri male kupole, a spojeni su i lukovi, tako da na proljeće očekujemo radove na glavnoj kupoli i završetak munare. Ukoliko sve bude po planu, u ovoj godini bit će završeni grubi radovi i Ferhadija će dobiti svoj novi izgled", navodi Mujkić.

On dodaje da tek nakon toga dolazi najteži posao, jer je potrebno urediti unutrašnjost objekta i prostor oko džamije.

Podsjećajući na to da se u Ferhat-pašinu džamiju ugrađuje njen prvobitni materijal, prikupljen nakon rušenja, Mujkić dodaje da je ovo izuzetno opsežan građevinski poduhvat i da je sve radove potrebno izvesti sa velikom preciznošću.

Pominjući donatore koji su do sada pomogli u obnovi Ferhadije, naš sagovornik naglašava da su tu prije svega IVZ BiH, Vlada RS, Vlada FBiH i turska humanitarna organizacija TIKA.

"Naravno, tu je veliki broj pojedinaca, naših džematlija iz zemlje i dijaspore, a tu su i mnoge zemlje, među kojima želim istaći Tursku, Njemačku, Austriju, Katar i SAD", objašnjava Mujčić.

Sinonim vjere, kulture i života

Na naše pitanje da li je sa obnovom Ferhadije primjetan i povratak prognanika, Mujčić odgovara potvrdno i dodaje da Ferhat-pašina džamija nije samo sinonim vjere, nego i života.

"Mnogi ljudi su sa početkom obnove Ferhadije odlučili da se vrate u Banju Luku. Ipak, Ferhadija nije samo kulturni i vjerski objekt bitan za ovaj grad. Ona je mjesto koje se poštuje, kako u cijeloj BiH, tako i van njenih granica", ističe Kasim Mujčić.

Na kraju našeg razgovora, u trenutku dok smo gledali suncem okupane konture najpoznatije banjalučke džamije, predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka nam je rekao da je zadovoljan onim što je urađeno te još jednom pozvao sve prognanike da se vrate u grad na Vrbasu.

"Treba biti iskren i naglasiti da nakon 7. maja 2001. godine, kada su se zbog prvobitnog postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije, ovdje dogodili veliki neredi, nismo imali problema. Zahvalan sam policiji, koja ja konstantno tu i mi ne možemo reći da imamo bilo kakve probleme vezane za izgradnju Ferhat-pašine džamije", rekao je Mujčić.

Spomenik svjetske baštine

Za potrebe projekta obnove džamije Ferhadije urađena je studija, naučnoistraživački rad Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu pod nazivom "Princip i metodološki postupak za obnovu Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci". Iza cijelog projekta stoji ugledni sarajevski profesor Muhamed Hamidović sa saradnicima

Zbog svoje autentičnosti i kompleksnosti ovaj projekt se smatra jedinstvenim u svijetu. Radovi na obnovi Ferhadije počeli su 2006. godine.

Ferhat-pašina džamija je bila jedno od najvećih dostignuća islamske arhitekture u 16. vijeku u BiH, a izgrađena je u klasičnom otomanskom stilu. Izgradnju je finasirao Ferhat-paša Sokolović, a u kompleksu džamije nalazila su se tri turbeta, koja će također biti obnovljena.

Ferhadija je prije više od 60 godina uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a nakon toga i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a. Podsjećamo, dan rušenja Ferhadije, 7. maj, je u BiH proglašen Danom džamija.