Britanac pomaže našim sportistima
0

Ferguson: Odrekao sam se života kako bih pomogao Sarajevu

Piše: Jasmin Hadžiahmetović
Zahvaljujući Vicu Fergusonu, 48-godišnjem Britancu koji je u našoj zemlji boravio 1995. godine kao pripadnik mirovnih snaga, atletičari SDI Bosna uskoro će putovati na pripreme za Paraolimpijske igre u Englesku.

Vic Ferguson je jedan od onih ljudi, vojnika mirovnih snaga, koji su nakon završetka rata ostali vezani za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Ovaj 50-godišnji Englez, prvi put je došao u Sarajevo prije 17 godina.

"Bilo je to 22. novembra 1995. godine. Mislim da sam bio prvi vojnik NATO-a koji je kročio u Sarajevo za vrijeme tranzicije iz rata u mir", kaže Vic na početku našeg razgovora.

Pomoć Bosancim i Hercegovcima

Nedugo nakon toga, dogodilo se nešto što će u potpunosti promijeniti njegov život. U koševskoj bolnici upoznao je tada 11-godišnju Hurmiju Mujić, djevojčicu koja je ranjena u kičmu.

"Bila je paralizirana od gelera u njenoj kičmi. Ona je iz Srebrenice, gdje se prethodnog ljeta desio genocid. Njen otac i dva starija brata su nestali, vjeruje se kako su poginuli u julu 1995. godine", čita nam Vic zabilješke iz svog dnevnika nakon što je prvi put sreo Hurmiju.

Do marta 1996. godine, Vic je sakupio dovoljno novca od vojnika i njihovih porodica da Hurmiju prebace u London gdje je bila na liječenju. Osim toga, Vic je pomogao mnogim porodicama iz Tuzle i Mostara u evakuaciji.

"Hurmija i njena porodica vratili su se u Sarajevo u julu 1996. godine. Nažalost, čudesna operacija Hurmijine kičme nije uspjela", sjeća se Vic perioda od prije 16 godina.

Traži pomoć od ministara

Druga djeca koja su evakuirana iz Mostara imala su uspješne operacije i vratila su se u Bosnu. U međuvremenu, Vic i porodica Mujić izgubili su kontakt. Preko internet stranice Sportskog društva invalida Bosna, Vic je ponovo stupio u kontakt sa Hurmijom koja je članica ovog kluba.

"Snaga njenog duha i unutarnja ljepota su za mene vječna inspiracija. Imam posebnu vezu sa Sarajlijama i osjećam se ugodno u njihovom društvu. Takvu velikodušnost nisam osjetio ni vidio nigdje u svijetu", kaže Vic.

Međutim, kako kaže, razočaran je činjenicom da niko ne pomaže ovim hrabrim ljudima iz SDI Bosna.

"Volio bih upoznati vaše ministre, da se uključe u projekt pomoći ovim atletičarima. Ja sam odustao od svog svakodnevnog života kako bih pomogao Sarajevu. Volio bih da to urade i vlasti BiH", kaže naš sagovornik.

Osigurao smještaj, prevoz i treninge

Za nekoliko dana, zahvaljujući ovom plemenitom Britancu, članovi ovog sportskog kolektiva putovat će u engleski grad Leeds na pripreme za Paraolimpijske igre koje će se održati u Londonu ovog ljeta.

"Nakon što sam vidio sa kakvom opremom rade u SDI Bosna, odlučio sam ponovo pomoći Sarajevu i Sarajlijama, a posebno mojoj bosanskoj princezi Hurmiji", kaže Vic.

Sa dotrajalom opremom i bez podrške vladajućih struktura, SDI Bosna osigurao je olimpijsku normu. Ferguson zajedno sa svojim prijateljima iz Engleske završava neophodnu dokumentaciju za članove ovog kluba koji bi u narednih nekoliko dana trebali putovati na višemjesečne pripreme u Englesku.

Za naše predstavnike Vic je osigurao smještaj, prijevoz i treninge u Leedsu.

Dvoje atletičara iz SDI Bosna, Dževad Šandžić i Dženita Klico, kvalificirali su se za Paraolimpijske igre. Nadaju se kako će to uraditi i Hurmija Mujić i Damir Muratović.