BiH
0

Ferguson izrazio zadovoljstvo povodom stupanja na snagu SSP-a s BiH

FENA
Edward Ferguson (Foto: Klix.ba)
Edward Ferguson (Foto: Klix.ba)
Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson izrazio je zadovoljstvo povodom odluke Vijeća za vanjsku politiku Evropske unije da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa BiH stupi na snagu, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

"Drago mi je što je Vijeće za vanjsku politiku EU jučer donijelo tu odluku, sedam godina nakon potpisivanja SSP-a s BiH", kazao je Ferguson.

Naglasio je da je to dokaz odlučnosti EU da pomogne BiH da krene ka evropskoj budućnosti, te da također pokazuje da će EU ispuniti svoje obaveze prema BiH.

"Sada je vrijeme da politički lideri BiH preuzmu odgovornost i provedu obećane reforme kojim bi se stabilizirala ekonomija, otvorila nova radna mjesta, poboljšala efikasnost vlasti, ojačala vladavina zakona i borba protiv korupcije", smatra Ferguson.

Prema njegovim riječima, proces formiranja vlasti u BiH oduzeo je dosta vremena, bilo je i pokušaja povratka na politička pitanja kojima je blokiran svaki napredak proteklih godina, "a to nikome ne pomaže".

Potcrtao je da nema mjesta za dalje izgovore i prepreke i poručio da ukoliko lideri BiH budu uspješno provodili ključne reforme i poboljšavali živote građana, "EU će nastaviti s pružanjem podrške daljem napretku BiH na evropskom putu" - navodi se u saopćenju.