Tužilaštvo BiH
0

Felak, Rebac, Orbović i Savić priznali krivicu

SRNA
Vedran Falak (31), Željko Rebac (40), Dragan Orbović (40) i Stanko Savić (41) sklopili su sporazum sa Tužilaštvom BiH o priznanju krivice za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom droga, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Tužilac i odbrana saglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH Falaku izrekne zatvorsku kaznu od dvije godine i šest mjeseci, Repcu i Saviću od po jednu godinu i osam mjeseci, te Orboviću jednu godinu i pet mjeseci.

Prema ovom sporazumu, koji je proslijeđen Sudu BiH, optuženi pristaju da će svjedočiti na poziv Suda.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati o  sadržaju optužnice Tužilaštva BiH od 20. avgusta,  da izjavu o priznanju krivice daju dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te da se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji im eventualno odredi Sud BiH.

Optuženi se odriču prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju, koju im na osnovu sporazuma odredi Sud BiH.
              
Zvonko Perić (32) iz Stoca, koji je bivši član Predsjedništva HDZ-a 1990,  Vedran Falak, Željko Rebac zvani Želja, Miro Šutalo (36), Dragan Orbović i Stanko Savić terete se za organizovani kriminal u vezi sa prometom droga.
    
    	U optužnici se navodi da je Perić organizovao grupu radi neovlaštene međunarodne prodaje, prenosa, držanja i prevoza supstanci ili preparata koji su proglašeni drogama.
    	Ostali optuženi Falak, Rebac, Šutalo, Orbović i Savić postali su članovi organizovane grupe, te na taj način učestvovali u nabavci, krijumčarenju, prevozu i prodaji droge.

    	Perić i Falak uhapšeni su akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) početkom juna na području Mostara prilikom primopredaje 30 paketa skanka od po kiliogram, čija je tržišna vrijednost, prema procjenama Tužilštva BiH, oko 200.000 evra.

    	Optuženi su u nekoliko navrata izvršili krijumčarenje oko 108 kilograma marihuane - skank iz Crne Gore u Hrvatsku, a preko BiH.