BiH
8

Fekry: Bosansko drvo izvozi se u Egipat

FENA
Porodični posao koji traje već punih 40 godina, firma "Matrica" iz Egipta odlučila je proširiti i na BiH.

Nakon što je prije pet godina otvorila firmu "Azab" u Novom Travniku koja se bavi isključivo trgovinom, svoj drugi ogranak u BiH, a prvi vlastiti kada je riječ o prozvodnji, u februaru ove godine otvorila je u općini Foča-Ustikolina.

Kako je Feni kazao vlasnik Mohamed El Azab, firma "Fekry" bavi se proizvodnjom rezane građe, 100 posto je orijentirana izvozno i upošljava 17 radnika

''Imamo 12 stalno uposlenih radnika dok preostalih pet angažiramo honorarno po potrebi. Do sada smo isjekli između sedam i osam hiljada kubika rezane građe. Zadovoljni smo urađenim do sada, a posebno smo ponosni što je firma „Fekry“ izgradila imidž i postala firma od povjerenja koja sve svoje obaveze izmiruje na vrijeme i nema nikakvih dugova. Sve smo to uspjeli svojim vlastitim novcima, kazao je Mohamed El Azab,

Prema njegovim riječima, od februara do danas firma "Fekry" investirala je oko pola miliona maraka, dok ukupan obrt iznosi oko 1.500.000 KM. U novoj godini planiraju se nova ulaganja uz proširenje proizvodnje i povećanje broja zaposlenih, a prema riječima vlasnika, sve zavisi od toga da li će biti osigurana dovoljna količina sirovog materijala koji je do sada nabavljan iz Republike Srpske.

"U toku su pregovori s JP Bosanskopodrinjske šume u Goraždu i postoje obećanja da ćemo u idućoj godini imati osiguranu dovoljnu količinu sirovog materijala iz samog BPK Goražde. Prema poslovnom planu koji je stigao iz naše matične firme iz Egipta, u 2007.godini planiramo uložiti oko 700.000 KM novih investicija za obnovu mašina i novu liniju proizvodnje koju ćemo udvostručiti, ali preduvjet za to je da osiguramo dovoljnu količinu sirovog materijala. Već u januaru na osnovu ugovora koje ćemo nadamo se sklopiti, znat ćemo količinu trupaca koje ćemo dobiti od šumarstava", kazao je El Azab dodajući da ova firma ima i dugoročne planove.

Do kraja 2008. godine namjerava u Foča-Ustikolini otvoriti i fabriku za proizvodnju stilskog, luksuznog namještaja čime bi bila zaposlena ukupno 53 radnika.

"Naša firma "Matrica" u Egiptu pored proizvodnje i trgovine rezanom građom bavi se i proizvodnjom stilskog luksuznog namještaja, koji do sada još nije bio zastupljen na području BiH. Trenutno tržište za izvoz tog namještaja je Dubai, Kuvajt, Katar, Saudijska Arabija i od ove godine Francuska koja je jako dobro prihvatila ove proizvode. Planiramo taj namještaj ponuditi i na području BiH što će naravno zavisiti od tržišnog interesovanja za ovu vrstu namještaja. Stoga smo došli na ideju da pokušamo u sklopu firme u Ustikolini otvoriti malu fabriku za proizvodnju tog namještaja čime bi oko 60% radnika bilo angažirano na proizvodnji rezane građe, a preostalih 40 % radilo bi u fabrici namještaja, a sve će to zavisiti prvenstveno od sirovina", kazao je vlasnik firme "Fekry"d.o.o. Foča-Ustikolina.