BiH
0

Fejzić: Stručni skupovi su promocija naučnih kapaciteta i performansi država

FENA
Nihad Fejzić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nihad Fejzić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, kao jedan od osnivača "VETistanbul Group", organizuje Treći međunarodni kongres "VETistanbul Group Sarajevo 2016" koji će bit održan u Sarajevu od 17. do 20. maja.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu,za koji se može reći da je kad je riječ o organizovanju ovakvih skupova jedan od aktivnijih fakulteta, prof .dr Nihad Fejzić, kaže da se Fakultet intenzivno uključuje i radi na razvoju međunarodnih akademskih i naučnih mreža.

"Ova saradnja ne rezultira samo jačanjem naših akademskih kapaciteta, konkretno razmjenama studenata i nastavnika i zajedničkim učešćemu u naučnim projektima, nego i otvaranjem ekonomskog prostora za proizvođače hrane iz BiH koji su, u pravilu, dio našeg tima", rekao je Fejzić za Fenu.

"VETistanbul Group" predstavlja međunarodnu asocijaciju osnovanu za poboljšanje akademskih, znanstvenih i kulturnih odnosa između zemalja članica kako bi se omogućilo unapređenje obrazovnih i istraživačkih mogućnosti.

Članice "VETistanbul Group" su mnogobrojni renomirani univerziteti evropskih i svjetskih država od kojih je najznačajnije spomenuti Tursku, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Alžir, Češku, Španiju, Kazakhstan, Kirgistan, Kosovo, Makedoniju, Meksiko, Rumuniju, Rusiju i Grčku.

Treći kongres "VETistanbul Group Sarajevo 2016" će ponuditi raznovrstan znanstveni program. To potvrđuje prijava više od 270 radova i više od 300 registriranih učesnika koji dolaze iz 11 različitih država. Teme kojima se bavi Kongres se odnose na: temeljne veterinarske nauke, infektivne i parazitarne bolesti, sigurnost hrane i javno zdravstvo, proizvodnju i biotehnologiju životinja, obrazovanje i profesionalni razvoj i kliničke nauke.

Između brojnih ponuđenih tema ,kad je riječ o BiH, Fejzić smatra da je najaktuelnija teme iz kompleksa jedinstveno zdravlje, teme koje vežu animalnu proizvodnju sa zdravstvenim aspektima, odnosno onim što danas zovemo sigurnost hrane.

"Ovi skupovi su promocija naučnih kapaciteta i performansi država, a znamo kako je nauka na našim prostorima potcijenjena", naveo je dekan Veterinarskog fakulteta, ističući značaj ovakvih događaja.