BiH
169

Federica Mogherini: Evropa se u Srebrenici suočava sa svojom sramotom

Piše: N. N.
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federica Mogherini, komesarka za vanjsku politiku i sigurnost EU, danas neće prisustvovati komemoraciji u Srebrenici kako je ranije planirano a razlog je nastavak pregovora oko iranskog nuklearnog programa. No, Mogherini je objavila zvaničnu izjavu povodom današnje komemoracije.

“Na srebreničkim poljima je ispisana najcrnja stranica nedavne historije Evrope.   Danas, na 20. godišnjicu masakra, odajemo počast svim žrtvama. Vrijeme i riječi ne mogu ublažiti bol majke koja čak nije mogla ni sahraniti svoje dijete. Ali, vrijeme i riječi danas mogu sve nas da podsjete šta Evropa jeste i šta bi trebalo da bude.   Nakon hladnog rata, čitava generacija se nadala novoj eri mira. To je moja generacija. Sanjali smo o ujedinjenom kontinentu i probudili se u najstrašnijoj noćnoj mori.   U Srebrenici, Evropa se suočava sa svojom sramotom. Evropa je iznevjerila obećanje naših utemeljitelja i snove njihovih unuka – da više neće biti rata u Evropi, da više neće biti ubijanja zbog rase ili nacije. Da više neće biti genocida.   Srebrenica je poziv na akciju. A ta akcija je – ne dozvoliti da se ponovi ikad više.   Srebrenica nas uči da i dalje vrijedi polazna osnova naše Evropske unije i da je to jedini način za mir na našem kontinentu. Podjela evropskih naroda na “nas” i “njih” će samo uzrokovati nove sukobe.  

Hrišćani i muslimani, Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Došljaci i starosjedioci. Težnje “etnički čistim” državama neće donijeti mir. Moramo omogućiti svim zajednicama da budu skupa, a ne da budu rastrgane. Zajednički život je suština naše Unije.   Iz tih razloga, radimo sa svima na Zapadnom Balkanu da nastave evropski put. I svih 28 država-članica, sve institucije Evropske unije, podržavaju perspektivu Bosne i Hercegovine da postane dijelom naše Unije. Nadamo se, i radimo, na budućnosti partnerstva, pravde i pomirenja. Za sve građane ove zemlje i ovog dijela Evrope.   U Srebrenici, mi Evropljani smo pali. Jedino što možemo sada da učinimo, jedini način da iskažemo poštovanje tim žrtvama, jeste da ponovo ustanemo. I da to uradimo u jednom od najtežih trenutaka za Evropu. Zadržati sjećanje, raditi na pomirenju i na Evropskoj uniji zasnovanoj na bratstvu i solidarnosti i dovoljno snažnoj da se suoči sa brojnim i teškim izazovima koje imamo unutar naših granica i svuda oko nas. Da bi moja generacija bila posljednja koja je svjedočila i koja je proživjela takvu tragediju u Evropi”, napisala je Mogherini.