BiH
0

Federalnom zavodu PIO prijavljeno više od 30.000 uposlenih

FENA
Poslodavci s područja Federacije BiH su od 8. juna do 11. jula prijavili nadležnim službama Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) 30.898 radnika, što odgovara broju zaprimljenih prijava M-1 obrazaca.

To su podaci prezentirani danas na pres-konferenciji u Sarajevu, upriličenoj nakon sjednice Štaba za koordiniranje aktivnosti na suzbijanju rada na crno koja je zvanično počela 2. jula i koja će biti nastavljena u skladu s Planom Vlade FBiH utvrđenim krajem maja.

Uz zadovoljstvo iskazano u povodu dosadašnjeg toka akcije u borbi protiv "sive ekonomije" potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo najavio je kako će aktivnosti na ovom planu biti nastavljene u kontinuitetu te da će obuhvatiti i ostale oblike organiziranog kriminala.

Istaknuo je neophodnost punog mobiliziranja nadležnih institucija izvršne, zakonodavne i sudske vlasti na suzbijanju organiziranog kriminala i stvaranja povoljnijeg ambijenta za ulaganja i ekonomski razvoj u skladu s Programom Vlade FBiH.

U tom kontekstu, potpredsjednik FBiH istakao je da će nadležne institucije nastaviti djelovati efikasno u skladu s Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima.

Na značaj prvih rezultata i ostvarenih pozitivnih ekonomskih parametara ukazali su federalni ministar trgovine i predsjednik Štaba za koordiniranje aktivnosti na suzbijanju rada na crno Desnica Radivojević, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove i operativni šef akcije Ibrahim Tirak, direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović, direktor Zavoda PIO Nadir Kovačević i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber.

Svi su istaknuli spremnost na maksimalan angažman u okviru vlastitih kompetencija, izaražavajući očekivanje da će nastavak akcije polučiti još bolje rezultate, te da će analiza tih aktivnosti signalizirati u kojem je pravcu nužno vršiti izmjene postojeće zakonske regulative, a sve s ciljem još efikasnijeg djelovanja i sankcioniranja "onih koji su se ogriješili o zakone ove zemlje".

Čelnici federalnih organa i institucija uključenih u spomenute aktivnosti pozvali su građane da se i sami uključe u akciju, te prijave sve one koji su se dosad bogatili na račun uposlenika, kršeći zakone i elementarnu poslovnu etiku.

Kako je ocijenjeno, akcija na suzbijanju rada na crno predstavlja "najveću dosadašnju investiciju i humanitarnu akciju čiji je rezultat izbavljenje iz modernog ropstva više od 30.000 ljudi".

Inspekcijski nadzor dosad je izvršen u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno 29 općina, na čemu je angažirano 155 inspektora.

U toku pripreme akcije suzbijanja rada na crno u Federalnu upravu za inspekcijske poslove upućene su 572 anonimne telefonske prijave, a u toku su aktivnosti na uspostavljanju stalne telefonske linije za građane koji raspolažu određenim informacijma interesantnim za inspekcijske organe.

Prema podacima sadržanim u Izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove, od 2. do 10. jula izvršeno je 4.446 inspekcijskih pregleda kojom prilikom je zatečeno 24.200 uposlenika, od kojih 1.436 uposlenih na crno.

Istovremeno, izdato je 1.239 prekršajnih naloga, 143 rješenja o privremenoj zabrani rada, te izvršeno 506 kontrolnih pregleda po pozivu inspektora.

Kako je najavljeno, naredni sastanak Štaba za koordiniranje aktivnosti na suzbijanju rada na crno održat će se u roku od 10 dana, kada će biti prezentirani cjelovitiji pokazatelji o toku i efektima spomenute akcije.