BiH
0

Federalno tužilaštvo traži listu najvećih dužnika-pravnih lica

SRNA
Federalno tužilaštvo zatražilo od nadležnih državnih organa da im u najkraćem roku dostavi listu najvećih dužnika - pravnih lica u Federaciji BiH (FBiH) zbog postojanja indicija o mogućem počinjenju krivičnih djela iz oblasti poreza, krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa, kao i drugih krivičnih djela iz oblasti korupcije.

U saopštenju iz Federalnog tužilaštva navodi se da su podaci zatraženi od Federalnog zavoda PIO, Poreske uprave FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a odnose se na naziv i sjedište kompanija, imena direktora, nadzornih tijela, tačan iznos duga i druge podatke.

Federalno tužilaštvo FBiH raspolaže sa informacijama po kojima brojna pravna lica u FBiH duguju enormne iznose javnih prihoda kao što su carine, porezi, uplate za imovinsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, koncesije, komunalne i vodoprivredne naknade i druge javne prihode.

Prema tim podacima državni, entitetski i kantonalni budžeti oštećeni su za milionske iznose, a zbog neuplaćivanja javnih prihoda značajno se utiče na ekonomsku stabilnost FBiH, ali i države u cjelini.

Federalno tužilaštvo će o ovom problemu raspravljati na sjednici proširenog kolegijuma nakon što dobije zatražene informacije od nadležnih državnih organa u cilju provjere eventualno počinjenih krivičnih djela iz oblasti korupcije.