BiH
0

Federalni zavod za zapošljavanje podržava zapošljavanje žrtava mina

FENA
Federalni zavod za zapošljavanje, Centar za podršku i razvoj, Mikrokreditna fondacija "Partner" i Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) jučer su u Sarajevu potpisali Memorandum o saradnji čime je ozvaničen početak realizacije projekta "Ekonomska i društvena reintegracija preživjelih žrtava mina u Bosni i Hercegovini".

Cilj projekta jeste pružanje podrške u ekonomskoj i društvenoj reintegraciji za 60 preživjelih žrtava mina koji imaju namjeru da proširuju započeti vlastiti biznis i koji su se opredijelili za profesionalno bavljenje tržišno orijentisanom proizvodnjom, trgovinom i uslugama, u poljoprivrednim i nepoljoprivrednim djelatnostima.

Očekivani efekti projekta su povećanje konkurentske sposobnosti korisnika i njihovo aktivno uključivanje u društvene tokove.

Federalni zavod za zapošljavanje će sufinansirati projekt sa 100.000 KM.

Direktor Zavoda Miralem Šarić istakao je da ta javna ustanova u skladu sa strategijom zapošljavanje Federacije BiH daje podršku teško zapošljivim kategorijama nezaposlenih osoba.

  • Federalni zavod za zapošljavanje je u 2010. osigurao finansijska sredstva za zapošljavanje 357 osoba sa invaliditetom te će i u ovoj godini u skladu sa zakonskim rješenjima Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH doznačiti deset posto (1.500.000 KM) od sredstava predviđenih za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja.

S obzirom na to da ovaj projekt ima za cilj zapošljavanje stradalih od mina, Federalni zavod za zapošljavanje je odlučio da ga podrži.

Projekt će trajati 14 mjeseci i bit će realiziran na cijelom području Bosne i Hercegovine sa fokusom na područja gdje je problem minskih polja posebno izražen.